Mentaltrener, Cecilie Ystenes Myhre, gründer av RAW Performance AS

The Independence Issue

Slik lykkes du på jobb og i livet!

Hvilke egenskaper har de beste topplederne, idrettsstjernene, artistene og entreprenørene som gjør at de orker å stå på, prøve igjen, aldri miste motet, aldri gå tom for gode ideer?

Publisert Sist oppdatert

Hun sitter ovenfor meg, den nye klienten min, kvinne i starten på 40-årene, hun har fått en ny lederstilling og er mamma til tre. Hun er smart, reflektert og målbevisst. Og hun kommer med en ganske så tydelig «bestilling»: «Cecilie, jeg vil at du skal hjelpe meg å bli enda mer robust! Jeg vil flytte grensene mine og bli mer mental tøff til å møte morgendagens utfordringer.» Hun er ikke alene. Om å ville igangsette tiltak for å håndtere kravene vi stiller til oss selv og de rundt oss. For samfunnet i dag kan på mange måter oppleves som krevende. Vi skal sjonglere flere roller, og samtidig ta inn enormt mye informasjon.

Generasjon næringslivsutøvere

Illustrasjon | Ada Lund Liøkel

Samtidig som vi får inn utrolig mye mer informasjon, har vi en forventning til oss selv om at vi skal fikse dette på en super, briljant måte uten å tenke gjennom hvordan. Vi skal selvfølgelig være tilgjengelig 24 timer i døgnet. Ferie eksisterer ikke lenger, og i hvert fall ikke åtte-til-fire-jobben. Jeg vil kalle oss generasjon næringslivsutøvere! Forskjellen på oss og de toppidrettsutøvere jeg trener hodene til er bare at vi ikke legger inn hvile eller siesta, vi har heller ikke et systematisk team rundt oss som dekker behovene for hode, kropp og sinn. Så hva gjør vi for å bli mer robuste og håndtere dette på en god måte, uten å stange hodet i veggen? Mister du søvnen, glefser til dem rundt deg og kverner på nederlaget? Eller syns du at det å gjøre feil er en god ting, fordi du kan lære av det? Mest sannsynlig krysser du av på alternativ nummer én.

Som mental trener møter jeg hver dag, i formelle og uformelle settinger, mennesker som meg og deg, som ønsker å få mer ut av hverdagen, oppleve sterkere mestring og nå store og små mål. Jeg synes jeg har en privilegert rolle. I disse settingene får jeg innblikk i andres hoder, følelser og tanker. Gjennom flere tusen samtaler er det noe som går igjen. Folk blir stadig reddere for å feile. Og stadig mindre rause med seg selv, når ting går på tverke.

Om det er samfunnet generelt eller vi selv som strammer skrustikkene, vet jeg ikke. Men jeg får ganske mange morsomme reaksjoner når jeg råder folk til å gjøre sånn cirka det motsatte av det de vil: Gå ut av komfortsonen, rett inn i de situasjonene hvor det er gode sjanser for at de tråkker i salaten.

Illustrasjon | Ada Lund Liøkel

De gode feilene

Er en god dag en feilfri dag? En dag du går hjem fra jobb, sliten, men glad, der alt har fungert? De positive tilbakemeldingene har haglet over deg, og du er nærmest beruset av egen mestringsfølelse, idet du kommer hjem til en glad familie. Alt stemmer. Da har du sikkert hatt en deilig dag – men du bør ikke ha for mange av dem. Det er ikke dagene du mestrer alt, du lærer mest av. Du trenger også dagene som svir litt. Der du går hjem og tenker at ting skulle vært annerledes. Krevende dager er også gode dager, det er hvordan vi tar dem og lærer av dem som avgjør hvor mye vi utvikler oss.

Den kjente psykologen Anders Ericsson skriver i boken The Talent Code at man må trene i minst 10 000 timer for å bli best i verden på ett område. I fotball og golf sier ekspertene 12 000 eller til og med 20 000 timer med kvalitetstrening. Hvordan kan du da forvente at du skal klare noe du prøver for første gang, på første forsøk? Tenk på hvor mange sjanser vi gir et barn som skal lære å gå. Vi sier: «Opp igjen», og barnet prøver på ny. Vi sier ikke: «Nå har han prøvd tre ganger, og klarer enda ikke reise seg, så vi kan bare gi opp, du er nok ikke lagd for å gå». Så hvorfor skal du som voksen stille skyhøye krav til deg selv første gang du prøver noe nytt? De som lærer av sine feil, blir robuste og sterke.

Hva er en god feil? Kanskje nettopp de feilene som virker aller verst å gjøre. Den store planen som gikk i vasken. Visjonen som ikke ble virkelighet. Håpet som brast.

De gode feilene gjør du når du er skjerpet og konsentrert. Når du gir alt og gjør ditt beste, men ikke nødvendigvis kommer i mål. Det er ikke selve feilen du lærer av, men evalueringen du gjør etter en prestasjon. Hva var årsaken til at jeg gjorde den feilen? Hva kan jeg gjøre for å unngå å begå den samme feilen neste gang? Terp på den setningen, slik at den kommer opp automatisk når du gjør feil. Du må bygge opp din egen tro på at du kan få det til. Det gjør du ved å evaluere prestasjoner der du ikke lyktes, og deretter godta feilene du gjorde.

Kanskje svaret er så enkelt som at du ikke har gjort det du prøvde på nok ganger?

Feilene du gjør når du er sløv, ufokusert og lat er ikke gode. Det eneste du kan lære av dem, er å skjerpe fokuset og legge en plan for hvordan du skal gjøre det bedre neste gang. Men de gode feilene er en naturlig del av læring og utvikling. Og jeg tror livet ditt blir bedre om du klarer å omfavne dem.

Å se positivt på feilgrep krever mental tøffhet. Eller «råskap», som jeg liker å kalle det.

I en hverdag med utfordrende oppgaver og nye ferdigheter som skal læres, er det en stor fordel om du klarer å heie på deg selv og sove godt om natten, også når du feiler. Da vil du etter hvert bygge en sunn selvtillit som står seg over tid. Den vil ta deg over terskler som tidligere har virket uoverstigelige. Det er fort gjort å miste selvtilliten når vi gremmes over hver minste ting som går galt. Da kan du fort glemme hvor bra du gjør det på andre områder.

Bruk noen minutter denne dagen til å tenke gjennom hvordan du forholder deg til feil. Kan du bli mindre hard mot deg selv – og kanskje også mot andre? Større raushet med feil gir bedre læring, og større sjanse for at du lar deg beruse av dine egne og andres fantastiske prestasjoner. Omfavn både de gode og de «dårlige» dagene.

Illustrasjon | Ada Lund Liøkel

De fire c-ene

Her kan vi lære fra idrettspsykologien. For å utføre rå prestasjoner, kan vi starte med å definere hva prestasjon egentlig er. Prestasjon = Potensial – distraksjoner.

Det handler altså om å få ut det du vet du er god for, uten å bli hindret av ulike former for distraksjoner. Kall det gjerne «best i å være deg»! Hva disse distraksjonene er, vil være veldig individuelt, men deg selv og din indre kritiker kan være en potensiell distraksjon, en annen kan være andres meninger og feedback, mens for andre er det vær, vind, økonomi osv. Min jobb består altså ofte i å lære mennesker å minimere distraksjonene for å få ut deres potensial. Og der kommer mental tøffhet inn i bildet! Men hva vil det egentlig si å være mentalt tøff?

Det er fire egenskaper som kjennetegner mentalt tøffe personer. Disse kalles ofte for de fire c-ene og ble slagplanen for meg og min nye, allerede ganske så tøffe klient.

Den første c-en står for commitment. Det vil si at mentalt tøffe personer er dedikerte og ikke gir opp i motgang. De har forpliktet seg til målet sitt og tar utfordringene som de vet kan komme. Det handler derfor om at du på et tidspunkt er nødt til å bestemme deg for om du faktisk vil dette. Når du har dedikert deg til jobben som skal til for å nå målet ditt, vil du ha den nødvendige drivkraften som vil ta deg til nye og spennende destinasjoner. Det er med andre ord forskjell på å ønske seg noe og å være dedikert til noe. Er du dedikert?

Den andre c-en er control. Mentalt tøffe mennesker har evnen til å ta kontroll over situasjoner fremfor å la seg kontrollere av ytre omstendigheter. De er også flinke til å fokusere på faktorer de faktisk kan kontrollere, i stedet for å bruke energi på ting utenfor sin kontroll. Dette er et viktig poeng. Rett energien din mot det du kan gjøre noe med. Du kan ikke alltid vente på perfekte omstendigheter og øyeblikk, kanskje er akkurat nå det beste tidspunktet å begynne? Vær, vind, andre mennesker, feedback, resultater. Ingenting av dette har du kontroll over. Det du derimot har kontroll over, er deg selv og hvordan du velger å forholde deg til ting du ikke har kontroll over.

Den tredje c-en er challenge. Å utfordre seg selv er noe mentalt tøffe mennesker elsker, og de er motivert til å gjøre det. Her handler det om å se på en utfordring som en mulighet. En mulighet til å utvikle seg, lære masse, feile en del, for så å reise seg igjen til du klarer utfordringen, og kan gå videre til neste utfordring.

Den siste c-en er confidence. Mentalt tøffe mennesker har tro på sine egne evner og har høy selvtillit. Og selvtilliten, den kan trenes! Start med å sette på deg «brillene» som legger merke til alt det du har fått til og kvalitetene du har. Du er faktisk unik. Det er kun én av deg!

Disse fire c-elementene er ikke bestandig medfødte egenskaper, de er absolutt trenbare mentale ferdigheter som kan forbedres gjennom bevisst og målrettet arbeid. Og gjennom å jobbe med mentale teknikker vil du kunne ta deg nærmere de fire c-ene.

Hver dag er en ny mulighet til å ta nye valg, og vise hvilket potensial som bor i deg! Jeg håper de fire c-ene kan gi deg enda mer motivasjon til å kjøre på og bekjempe dagens distraksjoner! Ta for deg et område i livet og vurder hvordan du kan skape en sterk holdning til å ta med deg de fire c-elementene inn i din hverdag.

ØVELSE 1

  1. Skriv ned hvem du ønsker å være på jobb og privat

  2. Hvordan skal dette komme til uttrykk?

  3. Hvilke 2 grep kan du gjøre i påfølgende uke for å gjøre dette?

  4. Identifiser én eller to støttespillere som kan hjelpe deg med dette:

  5. Hvor ønsker du å være om 4 uker, og hva må du endre på for å komme dit?

  6. Se nå for deg hvordan det vil føles å være i mål om 4 uker!

ØVELSE 2 | Selvtillit, fokus, motivasjon, viljestyrke, spenningsregulering.

Vinnerhjulet består av de mentale ferdighetene som gjør deg mentalt sterk. Du skal nå sette inn et tall i diagrammet på en skala fra 1 til 10. Du kan for eksempel ha ulik selvtillit på ulike arenaer og i ulike roller, så tenk også på hvilken arena og rolle du kartlegger.

Er rollen din arbeidstaker, forelder eller leder i idrettsklubben og så videre. For eksempel, hvor høy selvtillit har du i jobbsammenheng på en skala fra 1 til 10? Hva er årsaken til at du setter akkurat det tallet? Hva kan du gjøre allerede i dag for å øke dette tallet med minimum en score?

Jeg anbefaler at du bruker vinnerhjulet med jevne mellomrom, for eksempel en gang i uken. Øvelsen gir deg en god oversikt over hvordan du utvikler deg. Noe av det som er utfordrende med mental trening, er at utviklingen lett kan oppleves som litt diffus. Det er derfor viktig at du bruker vinnerhjulet jevnlig slik at du kan se at det du gjør, skaper endring. Når du har brukt vinnerhjulet over en periode, vil du kunne se endringen i hvor mental sterk du er, det er ikke bare noe du tror. I i tillegg vil du vite hva du skal gjøre for å oppnå progresjon. Målet er å gå fra å tro til å vite hvor mentalt sterk du opplever deg selv.