
Når kvinner får økonomisk oversikt, skjer det noe magisk
Vi snakker altfor lite om økonomi som en kilde til glede. Ikke frykt, ikke tvang – men livskraft, rom og valg. Når kvinner tar økonomien sin på alvor, skjer det noe mer enn budsjett og sparekonto. De får tilbake seg selv. Og samfunnet får tilbake noe det har lengtet etter – en varmere økonomi.
Vi snakker altfor lite om økonomi som en kilde til glede. Ikke kontroll. Ikke frykt. Til glede og muligheter.
Når kvinner får oversikt over økonomien sin, skjer det noe jeg aldri slutter å bli rørt av. De reiser seg. De drømmer og begynner å skape igjen. De kjenner hvem de er, og hva de vil. Det handler ikke om å spare mer eller bruke mindre. Det handler om noe mye dypere: Å ta eierskap til eget liv.
Likevel er det overraskende få av de kvinnene jeg møter som i dag kjenner på økonomisk glede. Mange føler seg stressa, uverdige og ute av kontroll. Jeg tror ikke det er tilfeldig.
Vi trenger å snakke sammen om penger
Mange kvinner har lært å være ansvarlige og ikke å ta plass. Vi har blitt oppdratt til å tilpasse oss og ta vare på andre. Vi har ikke lært å forhandle lønn, drømme høyt eller sette økonomiske mål som bare gjelder for oss selv. Vi vet ikke at det er lurt å snakke sammen om penger og ulike disposisjoner. Ingen har snakket om hvordan ganske forsiktige investeringer kan gi store gevinster.
Vi har blitt fortalt at økonomi er et fag for spesielt interesserte – gjerne menn – og at vi må "bli flinkere" før vi får lov til å mene noe. Ha den rette utdannelsen og den rette tittelen først. Og i mellomtiden har vi fått råd om å kutte kaffelatte og holde orden i appene våre, altså det er sparing og forsiktighet som er løsningen for oss.
Det er ikke rart at mange kvinner føler seg økonomisk utilstrekkelige. Ordet de ofte bruker er ubrukelig.
Hvorfor trenger kvinner å ta grep over økonomien?
En undersøkelse fra Intuit i 2024 viste at 27 % av kvinner føler seg ukomfortable med å snakke om penger i sosiale sammenhenger, sammenlignet med 17 % av menn.
Ifølge en kartlegging fra Merrill Lynch ønsker 6 av 10 kvinner ikke å snakke om penger. Dette tyder på at økonomi fortsatt er et tabuområde for mange kvinner.
En rapport fra NRK i 2023 fremhever at kvinner ofte har dårligere oversikt over egen økonomi enn menn.
Økonomiglede skaper muligheter
Jeg har jobbet med hundrevis av kvinner som har gått fra å skyve økonomi foran seg – til å møte den som en alliert. Ikke én av dem har sagt: "Nå angrer jeg."
Derimot sier de:
"Jeg føler meg sterkere."
"Jeg tør å drømme igjen."
"Jeg skjønner plutselig hva som er viktig for meg."
"Jeg planlegger ferier uten å få vondt i magen."
"Jeg betalte ferien før vi reiste og hadde spart til lommepenger. For en mestring og overgang fra å betale i etterskudd."
Når kvinner får oversikt, får de ikke bare bedre økonomi. De får et liv med mer rom, flere valg og mer glede. Det er her magien oppstår. Når de begynner å snakke sammen, forsterkes det hele.
Glede i økonomien er ikke overfladisk. Det er dypt politisk. Når du kjenner at du har oversikt over egne penger, blir det lettere å si ja til det som er viktig og nei til det som tapper deg. Du går fra å føle deg liten og reaktiv – til å stå stødig i egne valg. Min erfaring er at kvinnene begynner å ta verdibaserte valg, som å kjøpe økologisk mat eller handle klær som varer i mange år.
Vi trenger ikke flere råd om hvordan vi skal "skjerpe oss økonomisk". Vi trenger å kjenne at økonomi er noe som tilhører oss. Ikke som plikt, men som en mulighet. Det handler ikke bare om å mestre økonomien – det handler om å kjenne glede i det du mestrer.
Kvinner skaper verdi for samfunnet
Og ja – når kvinner tar styring, skjer det noe mer enn bare personlig vekst. Jeg tror på en økonomi der flere stemmer teller – ikke bare dem med høyest inntekt eller størst risikoappetitt. Kvinner bringer inn noe som har vært mangelvare i økonomiske strukturer: Langsiktighet. Omsorg. Forvaltning. Fellesskap. Ikke alt dette er målbart i tradisjonell forstand. Men har stor verdi for samfunnet vårt og hvert enkelt individ.
En økonomi som inkluderer kvinners drømmer og verdier, er en økonomi med større fordeling, mindre skam – og mye mer livsglede. Vi trenger ikke bare et mer rettferdig system. Vi trenger et varmere et. Et som forvalter ressurser, ikke bare måler dem.
Økonomi er ikke bare tall. Det er fordeling av liv.
Så neste gang du kjenner på dårlig samvittighet over økonomien, spør deg selv: Hva drømmer jeg om? Hva ønsker jeg å bruke pengene mine på? Hva slags liv vil jeg forvalte?
Det er ikke egoistisk. Det er ikke farlig. Det er faktisk ganske gøy.