Hun får det gjort -  Line Drange Ruud

Line Drange Ruud

Leder i vannkraftbransjen – kombinasjonen av tradisjon og fremtidens muligheter

AW Magazine snakker med ledere, gründere, eksperter og pionerer om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort. I denne utgaven blir vi kjent med Line Drange Ruud, ingeniøren som ble den første kvinnelige kraftverkssjefen på 120 år, og som i dag jobber for mer mangfold og likestilling i energisektoren.

Publisert

Litt om deg

Line, 39,5 år, gift med Henrik, og mamma til tre jenter på 9, 11 og 13 år. Orienteringsløper, leder, vannkraftentusiast, optimist og feminist. 

Hvordan beskriver du din reise i næringslivet så langt?

Alt etter dagsform vil jeg beskrive min reise i næringslivet så langt som veldig tilfeldig, eller planlagt. For det er en kombinasjon av begge deler. 

Jeg jobber i vannkraftbransjen, og har gjort det siden jeg var ferdig å studere på NTNU i 2009. Jeg har så lenge jeg kan huske vært glad i matte og naturfag. Magien i det logiske. Dette sammen med et godt orienteringsmiljø ved NTNU gjorde at det var strake veien til Trondheim etter videregående. Da jeg først var på plass hadde jeg ingen plan på hva jeg egentlig skulle bli, bortsett fra sivilingeniør. På veien møtte jeg en flink foreleser, Ole Gunnar Dahlhaug, som overbeviste meg om at vannkraft var det mest spennende man kunne drive med. Og jeg har aldri sett meg tilbake. Det er det klokeste enkeltrådet som har betydd mest for min karriere.

Jeg synes fortsatt fag er gøy, men på veien har jeg oppdaget at folk som driver med fag er enda morsommere. I dag leder jeg en tverrfaglig seksjon i Å Energi Vannkraft med et vidt spenn av fagområder og ansvar. Jeg får være med på å påvirke mye av det som skjer i selskapet og den strategiske utviklingen – i en tid der det skjer mye i en tradisjonell bransje. 

Jeg startet karrieren som konsulent i Sweco, før jeg fortsatte til kraftselskapet som i dag er Å Energi Vannkraft. Jeg var veldig fascinert av det å ha eierskap til maskiner og utstyr som leverer hver time i døgnet. Som konsulent fikk man ikke det samme eierskapet til maskinene. Jeg har hatt mange ulike roller i selskapet. Fra prosjektleder til mellomleder, Kraftverkssjef og nå seksjonsleder i selskapsledelsen. 

Hva er en personlig verdi eller et prinsipp som du alltid har holdt fast ved i karrieren din?

Jeg må ha det gøy på jobb. Ikke sånn hvert sekund, men totalen må være gøy og givende. Det å kunne være seg selv, i alle fall 80 %, betyr mye for meg. Vi tar store alvorlige beslutninger, og det er ikke alltid hver dag er en fest, men jeg må ha kollegaer jeg kan le høyt sammen med. 

Og så må jeg se mulighetene. De er der alltid, men det er ikke så lett å se de til enhver tid. Noen motiveres av dommedagsprofetier, men jeg må ha en overordnet tro på at det kommer til å ende bra. Da jobber jeg på. 

Hvordan ser en typisk dag ut for deg, og hva ønsker du å implementere i rutinen din fremover? 

Arbeidsdagene mine er veldig varierte. Jeg liker best de dagene jeg kan smyge meg ut før resten av huset våker. Da kan jeg få noen effektive timer på kontoret før møter og arbeidsdagen starter for resten. 

På reise prøver jeg å gjøre hver reise til et lite eventyr. Jeg tar gjerne med orienteringssko og kompass, og finner et orienteringsløp som passer inn med reiseplanene mine. På den måten blir jobbreisen til en liten ferie. 

En drømmearbeidsdag er de dagene jeg får tid til å trekke på meg arbeidstøy og være sammen med energioperatører og kraftverksfolk ute på vannkraftverkene våre. Da lærer jeg fantastisk mye! Vi kan gjøre mye på kontor, men det er ikke sånn den faktiske verden går rundt. Det må litt fysisk arbeid til også. Så enda flere dager i felt er noe jeg alltid prøver å implementere i rutinen.

Hva er ditt beste råd for å få det gjort?

Bare hopp ut i det, 80 % er godt nok. Hvis vi alltid skal gjøre 100 % får vi bare gjort halvparten av det vi skulle ha gjort. Og hvis det blir feil, så prøver vi en gang til.

Bedriften

Hvordan bygger du tillit i teamet ditt, og hva gjør du for å få det beste ut av de du jobber med?

Jeg er på ingen måter perfekt, og bruker det som eksempler for teamet mitt. Det å vise frem mine sårbarheter, feil, dumme spørsmål, og enkelte ganger måtte spørre på nytt femte gangen for å forstå et tema. Jeg tror det gjør at vi sammen blir sterkere og bedre som team. 

Hvilken ledelsesstil mener du fungerer best, og hvorfor? 

Jeg tror mange lederstiler kan fungere. Selv mener jeg at jeg har en ganske konsensusbasert lederstil der jeg ønsker å høre alle meningene før vi fatter en beslutning. Det kan ta litt tid, men det gjør at (forhåpentligvis) alle er med når vi setter fart. 

Hva er nøkkelen til å bygge et solid nettverk?

Kanskje noe så banalt som å si «hei» og smile til folk?

Det høres superenkelt ut, men jeg tror at mange av relasjonene jeg har i dag har startet med nettopp det. 

Og så har jeg vært med å starte et kvinnenettverk i fornybarbransjen, Kraftkvinnene. Der har vi i løpet av få år vokst til 1300 medlemmer, og har jevnlige samlinger. Fra å ha vorsspiel på konferanser har det vokst seg til et nettverk med fagkompetanse og innflytelse.

Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg?

I 2023 døde en nær kollega av kreft. Det å få følge han helt til siste slutt med meningsfylte samtaler satt livet i et annet perspektiv. Disse samtalene tar jeg med meg videre i arbeidslivet.

Drivkraft

Hva tror du er nøkkelen til et meningsfylt liv?

En passelig blanding av alvor og tøys. Av familie, jobb, og venner. Og alt til sin tid. I noen perioder av livet er det i kke tid til så mye annet enn bleier og jobb, men så kommer det andre tider der nye muligheter åpner seg. Grip dem – og ha det gøy på veien.

Hvilket råd ville du gitt til ditt yngre selv?

Bare vær enda mer deg selv. Du er god nok, og din mening teller. Kjør på, og ta masse initiativ.

Hvordan setter du mål?

Personlig lever jeg egentlig stort sett i nuet. Det finnes selvsagt noen mål og drømmer der fremme, men det er ikke sånn at de er detaljplanlagt, eller at verden går i tusen knas om de ikke nås. 

Profesjonelt tror jeg på å sette store mål, og å være litt raus i måten vi oppnår de på. Igjen må jeg ha troen på at det kan gå, og feire alle delmål på veien. 

Hvordan definerer du suksess?

Suksess for meg er når vi oppnår noe sammen, til det bedre for mange. Det gjelder både i arbeidslivet og privat.

Fremtidsvisjoner

Hvilke endringer ønsker du å se i din egen bransje?

Jeg håper og heier på en større kvinneandel i vannkraft- og fornybarbransjen fremover. I dag er vi like over 20 % kvinner i næringen. Det er et lysglimt at det faktisk er ganske likestilt på toppen, men spesielt blant fagarbeidere har vi en lang vei å gå. Årets Kraftkvinne, energimontør, Anne-Marte Mehammer er et stort forbilde i så måte.

Hvilke ferdigheter tror du vil bli mest etterspurt i fremtidens arbeidsmarked?

Jeg tror samarbeidsevner for å få ut det beste av folkene blir det viktigste i fremtiden. Teknologi kommer til å overta en del arbeidsoppgaver, men folk er folk, og de blir det bare mer viktig å skjønne seg på. 

Hvilke drømmer har du for fremtidens samfunn, og hvordan kan vi engasjere oss for å realisere dette?

Jeg håper så inderlig at vi får et mindre polarisert samfunn der vi kan si; «på den ene siden, og på den andre siden..» At flere kan sette seg inn i bredere perspektiver og ha tid til å lytte til hverandre, i stedet for å rope i sin egen megafon eller i sitt eget ekkokammer.