Hvordan bygge en vinsamling for under 5000 kr?

Du trenger ikke være rik for å lagre vin. Med litt langsiktig tenkning gjør du billig vin til dyr årgangsvin.

Publisert

Langsiktighet lønner seg – også innen vin

Få nordmenn tenker langsiktig når det kommer til kjøp og lagring av vin. Her har vi mye å hente. Under pandemien har folk med en liten samling vinflasker stuet unna innerst i kottet eller i kjelleren kunnet lene seg tilbake med et glass vin, mens andre har blitt polfarere og stått i timelange køer. Jeg har aldri sluttet å undre meg over hvordan folk orker å stå i kø på Vinmonopolet annenhver helg. Mesteparten av vinen som selges på Vinmonopolet, konsumeres innen 14 dager etter at varen forlot butikkhyllen. Det meste er ung vin som ikke blir bedre av lagring, men mye er også lagringsdyktig vin som trenger år for å blomstre. Slik som Barolo, Bordeaux og Amarone, for å nevne noen. Hvorfor er vi så kortsiktige? Nordmenn er flinke til å spare til pensjon og tenker langsiktig når vi bygger karriere eller pusser opp huset. Det er på tide å helle denne langsiktigheten oppi vinglasset. Du sparer ikke bare tid, du får også gleden av å drikke moden og bedre vin til en lavere pris enn om du hadde kjøpt vinen ferdig lagret. Du trenger ikke være rik for å samle vin.

Ung vin er billigere enn gammel, derfor bør du lagre den selv. Lagring av vin opptar verdifull lagerplass hos produsentene, og de kan selge den dyrere når den har fått noen år ekstra på langs. Kjøper du lagringsdyktig vin når den er ung og like etter at den er sluppet, kan du gjøre gode kjøp. Og tar du deg bryet med å kjøpe et par flasker ekstra, gjemme dem unna og så glemme dem, kan du få en hyggelig overraskelse noen år senere.

Ei heller trenger du et eget rom i kjelleren med kjøleanlegg og fancy hyller. Alt du trenger, er et mørkt skap, en krok i boden eller kjelleren og jevn temperatur. Helst litt lavere enn vanlig romtemperatur.

De gode kjøpene

Det finnes en underskog av unge, dynamiske vinprodusenter fra mindre kjente områder som lager vin av topp kvalitet, men som ikke har merkevaren til å ta seg grådig betalt. Konkurransen er for stor. Styr unna klassiske områder som Burgund og Bordeaux, her har prisene blitt avskyelig høye etter flere år med dårlige avlinger, global oppvarming og stor etterspørsel. Se etter mindre produsenter med godt jordsmonn som fokuserer på lav avkastning og som jobber daglig ute i vinmarken for å sikre høyest mulig kvalitet på druene, uten bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler. Med stolthet. Fra omsorg for druene ute på vinmarken til tapping på flaske. Vin er et landbruksprodukt. Det er lett å glemme blant alle mytene som svirrer rundt vin. Lav avkastning druer per vinstokk er viktig for å få god konsentrasjon og struktur. Struktur er blandingen av syre, tannin og naturlige komponenter som gir vinen lang levetid.

Hvilke flasker skal du se etter?

Hva slags vinstil liker du? Rød eller hvit? Hvis du liker kraftig rødvin med mye tanniner og krydder, kan du for eksempel velge en portugisisk rødvin av druen Touriga Nacional eller en Tinta de Toro fra Spania. Foretrekker du slank og mineralsk hvitvin, kan du se etter en Muscadet fra Loire eller en Riesling fra Østerrike. Gå utenfor allfarvei, da får du mer vin for pengene.

Hvordan få 5000 kroner til å strekke til?

Hvis du aldri har kjøpt mer vin enn det du konsumerer de neste ukene, foreslår jeg at du starter din lille vinsamling med å kjøpe 24 flasker til ca. 200 kroner per flaske – totalt 5000 kroner. Konsentrer deg om et par områder og stilarter, og kjøp fire forskjellige kasser med seks flasker i hver. Så kan du se hvordan vinen utvikler seg over tid. Hvordan smaker den etter 2 år, 5 år, 7 år? Opplever du at vinen smaker bedre, ja så er det stor sannsynlighet for at du blir bitt av basillen og starter den vidunderlige tidsreisen etter god vin.

Du kan følge @urbansubstans.no på Instagram eller besøke urbansubstans.no.