The Collective Issue
Sommer 2021

Coworking spaces

Vi har laget en oversikt over en håndfull coworking spaces i Norge.

Publisert

De siste årene, noen vil kanskje si fra starten av 2000-tallet, har det blomstret opp såkalte coworking spaces verden over. Også i Norge har vi sett en oppblomstring av slike steder, der mindre selskaper og frilansere kan jobbe og dra nytte av hverandres selskap og kompetanse. I tillegg har de tilgang til typiske kontor-ressurser, som møterom, printere og kjøkken.

Men fordelene stopper ikke der. En plass på et coworking space gir en unik mulighet til å skape relasjoner til andre små bedrifter – som kan være avgjørende for en liten virksomhet i vekst. En kunde, en leverandør, en samarbeidspartner eller en mentor. Enkelte steder tilrettelegger også for at gründere og investorer kan møte hverandre. Noen steder samler bedrifter fra flere bransjer, andre steder er bransjespesifikke, for eksempel ved at de kun er åpne for bedrifter i kreative bransjer.

Vi har laget en oversikt over en håndfull coworking spaces i Norge. Kanskje blir du inspirert til å ta «hjemmekontoret» på et av disse stedene fremover eller titte innom når du er i nærheten. Hvem vet, kanskje du møter din neste samarbeidspartner, kunde eller investor.

Fredrikstad, Halden, Sarpsborg

Blender Collective

Blender Collective driver coworking-miljøer for selskaper innen design, digitale medier, arkitektur, teknologi, film og scenekunst i både Fredrikstad og Halden. Kontorfellesskapet skiller seg fra mange andre ved å være et samvirkeforetak, kun eid av medlemsbedriftene. Medlemmene får tilgang til nettverkssamlinger, bransjetreff, workshops og andre arenaer for å fremme samarbeid. Blender Collective driver også med forskning og akseleratorprogram for hurtig vekst.

Drivhuset Østfold

Drivhuset fokuserer på unge entreprenører og er derfor smart nok plassert på Høgskolen i Østfold. De fungerer som en rådgivningspartner for å utvikle kompetanse og ferdigheter innenfor entreprenørskap med sin egen metodikk, Loopa, en konkret og handlingsbasert arbeidsmåte for å utvikle innovative idéer, tjenester, produkter og konsepter med kunden i fokus. Kontorplassene gir studenter mulighet til å utvikle sin egen bedrift i et kreativ, inspirerende miljø.

Melkefabrikken Coworking Studio

Melkefabrikken Coworking Studio er en sosial arbeidsplass i Sarpsborg. I tillegg til et åpent kontorlandskap i retrostil tilbyr de et adskilt fotostudio med blitsutstyr og 3D-printer. Du får også tilgang på en profesjonell espressomaskin, slik at du kan holde det gående noen timer til.

Stavanger og Sandnes

Innovation Dock

Innovation Dock finner du på hele tre lokasjoner. To i Stavanger og én i Sandnes. I tillegg til å være et kreativt kontorfellesskap for over 90 bedrifter tilbyr de programmer og kurser for entreprenører. Her finner du også unike møterom, sosiale aktiviteter og networking events!

Innovasjonspark

Innovasjonspark er et internasjonalt senter for innovasjon, forskning og næringsutvikling for alle typer virksomheter. Her finner du en blanding av gründerbedrifter, etablerte virksomheter og forskningsmiljø. En fjerdedel av parkens areal benyttes til forskning og utvikling. Her har du mulighet å bygge et stort nettverk og få tilgang på fagmiljøer og verdiøkende aktiviteter i moderne lokaler.

Tinfabrik

I østre Stavanger, i en gammel administrasjonsbygning fra 1925, ligger Tinfabrik. Her finner du kreative virksomheter innenfor musikk, skriving, tegning, miksing og grafisk design. Kontorfellesskapet tilbyr lekre arbeidsplasser og møterom, men også øvingsrom og en unik festsal.

FOMO

FOMO i Sandnes er mye mer enn et vanlig kontorfellesskap. Her får du ikke bare en kontorplass i et kult miljø, men også tilgang til en food court, bar og gym. De tilbyr også fasiliteter til møter, konferanser og sosiale afterworks. FOMOs største fokus er samarbeid.

Kirkenes

Tivoli North

Tivoli North er et engasjerende gründerkollektiv som fokuserer på muligheter, nyskaping og næringsliv. De jobber for å skape mer mangfold og attraktivitet i næringslivet i Sør-Varanger. Her kan du velge mellom fast og fleksibel arbeidsplass, og om du vil bli med på kontorfellesskapets aktiviteter.

Tromsø

Flow Coworking

På FLOW Coworking samles enkeltmennesker, næringsliv, offentlig sektor, samfunnsaktører og andre til en felles arena for kunnskapsdeling, innovasjon og verdiskaping. Kontorfellesskapet tilbyr fleksible møterom og et dynamisk arbeidsmiljø. Når magen knurrer, trenger du ikke å gå langt. I huset finnes faktisk autentisk thaimat.

Ålesund

Yoyn Cowork

YOYN Cowork er Ålesunds første coworking space. De beskriver seg selv som smarte, grønne og sosiale. Her finner du over 25 mindre bedrifter fra forskjellige bransjer. Kontorfellesskapet lokker med store møterom og et dynamiskt samarbeidsmiljø. Hvis du trenger et avbrekk, finnes både shuffleboard og biljardbord.

Oslo

Gamlebyen Loft

Gamlebyen Loft ligger i det som tidligere var hestestall og trevarelager. Her finner du både kaffebrenneri og eventlokaler (og snart også pizza!). Gamlebyen Loft er et sted for samarbeid og samtaler, og de arrangerer årlig en gatefestival med flere av aktørene i huset.

Factory Tøyen

Factory Tøyen ligger i en nyoppusset fabrikkbygning fra 1911. Kontorfellesskapet har et stort fokus på bærekraft og arbeidsmiljø, blant annet gjennom naturlig lys og ventilasjon, store vinduer og grønne planter. De drives av slagordet “Work life harmony”, som kommer til uttrykk gjennom aktiviteter der du kan utvikle deg både privat og profesjonelt.

657

657 er Norges største coworking space for kreative bedrifter. De tilbyr flotte kontorer, møterom og eventlokaler, skapt for frilansere, entreprenører og små startups. De ønsker å skape et springbrett for lidenskapelige mennesker og gode idéer. 657 tilbyr blant annet en mentor-app som hjelper medlemmer med å finne gode mentorer.

Oslo og Trondheim

Mesh Community

Mesh Community er det største coworking-fellesskapet i Norden. I Norge finner du dem i Trondheim og på flere steder i Oslo. Det store medlemstallet fører til store networking-muligheter og støtte gjennom hele entreprenørreisen. Hvert år arrangerer de over 1000 events for medlemmer og entreprenører, og har under pandemien utviklet smarte online-løsninger for å kunne hjelpe medlemmene digitalt.

Bergen

TWR

TWR er et moderne coworking space for forretningsfolk i Bergen. De tilbyr et sted for forretningsutvikling og kunnskapsdeling, og er en naturlig nettverksarena. I tillegg til stilfulle kontorplasser finnes møterom og fellesområder som kan brukes til forskjellige typer eventer. De tilbyr også et podcast-studio med moderne utstyr.

Bergen.Works

Bergen.Works ligger i hjertet av Bergen og huser bedrifter innen kreativ teknologi. De fokuserer på sosial innovasjon gjennom å legge til rette for samarbeid og inkludering i fellesskap. De driver også Kodehode gjennom Jobloop, et prosjekt som som hjelper mennesker som har falt utenfor, med å komme tilbake i samfunnet. Du finner BW tre steder i Bergen.

Kristiansand, Mandal, Hovden

Coworx

Coworx er et sosialt kontorfelleskap i Kristiansand og Mandal. De vil også snart åpne i Hovden. Ved siden av moderne og funksjonelle kontorplasser og møterom tilbyr de også rådgivning, kurs, seminarer og andre tjenester. Coworx Mandal lokker også med felleslunsj hver dag, vafler på fredager og fredagspils.