Hun får det gjort: Astrid Dyson

Astrid Dyson er co-founder i VILD AS

"Det er godt for sjelen å følge med på modige kvinner":
Hvordan gründeren Astrid Dyson, får det gjort.

AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort.

I dag snakker vi med Astrid Dyson, en av gründerne bak design-, tekst- og sosiale medier-byrået Vild. Hun forteller oss om hvordan livet plutselig førte henne og en bransjekollega til å starte et byrå sammen for ca. 10 år siden, og hvordan det var å etter hvert fortelle gründerpartnerne at hun ville utvide mammapermen.

Publisert Sist oppdatert

AW: Hva er din stilling, og hva går jobben din ut på?

Astrid: Jeg er en av gründerne av design-, tekst- og sosiale medier-byrået Vild. Min jobb er blant annet å skaffe ansatte i bedriften vår jobb(!). Jeg er også i gang med å etablere oss i New York, så akkurat nå går jobben min ut på å hanke inn kunder over dammen. Samtidig som jeg hjelper diverse merkevarer med synlighet, strategi og etablering.

AW: Hvordan vil du beskrive en typisk dag?

Astrid: En typisk dag starter alltid med iskaffe (uansett årstid). Så Slack, e-post, et par brødskiver og et par møter, oftest digitale. Ettåringen skal ikke starte i barnehage før hun er to år, så jeg har gjerne et opphold midt på dagen for å leke med og amme henne. Så sjonglerer jeg videre til et nettverkingsevent, håndterer en bunsj salgsmail eller gjør faktisk fakturerbart arbeid.

AW: Hvordan kom du dit du er i dag?

Astrid: Selskapet vårt, Vild, fyller ti år. Det er helt sprøtt å tenke på. Umiddelbart vil jeg si at det har vært viktig å ha is i magen og i tillegg å holde seg fast. Ikke la deg frykte av brev fra Skatteetaten (jo, du skal betale regninger, men et par purringer skader ingen). Sånn ellers vil jeg si: Å hoppe i det. Alt fra utdannelse (blant annet journalistutdannelsen i Bodø) til å si ja til ting. Fellesnevnere er at jeg ikke har gitt opp og at jeg får ting gjort – alt fra ting jeg har på ønskelista til to do-lista.

AW: Hva fikk deg til å starte bedriften din?

Astrid: Livet skjedde. Jeg hadde jobbet som frilanser i cirka ett år før jeg begynte å snuse på fast jobb igjen. Dro på rebound-tur til New York etter et brudd, møtte en fyr som jeg gjerne ville møte igjen. Fast jobb og long distance-relationship hørte ikke godt sammen (pre-covid-times), så jeg måtte finne på noe lurt for å bli min egen sjef. Fikk tilfeldigvis en sms av ei bransjevenninne mens jeg gikk tur med hunden min rundt Munch museet. Sms-en besto av “Jeg drømte at vi startet byrå sammen”. Jeg svarte at “det kan vi jo gjøre”. Og vipps, så var jeg min egen sjef og kunne fortsette forholdet med han langt unna. Det er straks ti (arbeidsomme) år siden.

AW: Hva har vært den vanskeligste beslutningen du har tatt i karrieren din?

Astrid: Å jobbe redusert samt forlenge mammapermen. Jeg ville ikke rushe barna inn i barnehage. Valget jeg tok om å jobbe redusert en periode etter at jeg fikk barn var vanskelig fordi jeg elsker å jobbe foran en datamaskin – jeg elsker generelt å jobbe. Det å fortelle partnerne i sjappa at du ønsker å forlenge mammapermen føles litt som å banne i gründerkirka. Men gründerne i Vild har laget elleve barn på ti år. Ergo er sjappa vår ekstremt familievennlig. Prioriteringene mine preges av at jeg har fått to jenter som betyr mer enn min "første baby" (bedriften min). Det er ikke alltid like enkle avgjørelser. Det går heftig for seg på hjemmebane om dagen, kan man trygt si. 

Ammepause i Central Park

AW: Hva var din første jobb?

Astrid: Passet barn på et treningssenter. Har jobbet i en skobutikk på Ski storsenter, solgt hamburgere, delt ut gratisprøver av dopapir og diverse annet snacks. Fikk min første jobb som 13-åring. 

AW: Hvis du skulle gitt et karriereråd til andre, hva ville det ha vært?

Astrid: Ikke bruk så mye tid på menn (eller det du foretrekker av kjønn). Når jeg ser tilbake, så har jeg brukt altfor mye tid på gutter og menn. Jeg er en håpløs romantiker som alltid har vært for glad i menn og kjærleik. Det gikk jo bra til slutt, med tanke på at jeg startet bedriften min også for å ha muligheten til å fortsette datingen i New York(!), men å lese til eksamen fremfor å swipe, kan jo være smart.

AW: Hvordan håndterer du innboksen din?

Astrid: Forsøker så godt jeg kan å svare alt og alle. Tror veldig på høflighet og karma. Jeg sletter og rydder opp fortløpende. Sjekker e-post altfor mange ganger om dagen. Elsker e-post. (Kom på at jeg må svare ei jeg har glemt å svare på i det jeg svarte på dette spørsmålet! Svar kommer!!)

AW: Hva er ditt power-outfit – eller hva går du vanligvis med på jobb?

Astrid: Jeg har nettopp hatt en fotoshoot med klesmerket KROHNSUITS her i New York. Så nå må jeg skaffe meg dress! Jeg er veldig normcore. Føler meg best i jeans og basic t-skjorte. Jeg kjører vanligvis Seinfield-stilen på jobb. Og om jeg skal på et event eller type sted jeg trenger å tøffe meg så ser jeg veldig an eventet og tilpasser meg.

AW: Har du en fast morgenrutine eller andre vaner som er viktig for deg i hverdagen?

Astrid: Mine morgenrutiner er “a work in progress”. Jeg vurderer helt seriøst å hyre en coach som kan hjelpe meg med noen gode morgenrutiner! Nå som jeg har blitt mamma til enda et barn, så vil jeg si at jeg trenger morgenrutine-hjelp. Jeg starter dagen min som en trøtt maskin. Viktigste knaggene i morgenrutinen min per nå er 1. vaske ansiktet i kaldt vann, 2. pusse tennene, 3. lage iskaffe på svindyr kaffemaskin.

Astrid Dyson og en av co-founderne Kjerstin Drager

AW: Har du en rollemodell i næringslivet eller i livet? Hvem og hvorfor?

Astrid: Anita Krohn Traaseth og Isabelle Ringnes, venninne, men også rollemodell. Begge er veldig flinke til å være synlige samtidig som de gønner på. Jeg er også pro introvert lederskap, har så klart respekt og troen også på ledere som ikke liker og ønsker mye oppmerksomhet. Sånn generelt i livet, så har jeg hørt på Tusvik & Tønne fra episode én. Jeg mener det er veldig viktig med innslag av det litt mer vulgære, om man kan bruke det ordet i positiv forstand. Slik at jenter og kvinner forstår at det også er normalt å ikke trippe rundt som en vakker blomst hele tiden. Det er godt for sjelen (eggstokkene) å følge med på modige kvinner som er “out there” – og bare druser på.

AW: Hva blir hovedfokuset ditt i høst? 

Astrid: Hovedfokuset mitt i høst blir å få internasjonale kunder. Har også som mål å skaffe meg en bra morgenrutine.

Den ene eller andre?

AW: Hjemmekontor eller kontoret?

Astrid: For de som har muligheten til det – ja, takk begge deler. Jeg har stor tro på valgfrihet og effektivisering av dagen.

AW: Matpakke eller kjøpe lunsj ute?

Astrid: Altfor ofte lunsj ute. Det svir i lommeboka med så svak kronekurs. 

AW: Hva har du alltid på kontorpulten/med deg i veska?

Astrid: Iskaffe, ofte sjokolade, notatblokk, en plante og diverse deilige penner fra favorittsjappa Staples.