
Fra OL-gull til toppleder: Siren Sundby om innsats, ledelse og balanse
Fra en optimistjolle i Son til leder for 300 konsulenter i Capgemini Invent. Siren Sundby vet hva det vil si å sikte mot toppen – og nå den. Hun er olympisk mester i seiling og nå administrerende direktør for det norske konsulentmiljøet i Capgemini Invent. For Siren handler både idrett og ledelse om å sette innsats i system – og å gjøre veien til målet både målbar og meningsfull.
– I idretten er det en tydelig kobling mellom innsats og resultat. Trener du mer og bedre, blir du bedre. Det gir motivasjon og skaper gode insentiver. Den koblingen kan være vanskeligere å se i næringslivet, og det må vi bli flinkere på, sier hun.
En merittliste av de sjeldne
Siren har en merittliste få andre kan matche. Som seiler kan hun skilte med OL- og VM-gull, som student fikk hun utmerkelsen for beste student og beste masteroppgave, og i næringslivet ble hun kåret til «Årets brobygger» i E24s ledertalenter – mange år før hun inntok lederstolen i Capgemini Invent.
Etter 14 år i selskapet, overtok hun som administrerende direktør for ett år siden. Rollen er en helt annen enn da hun jobbet som konsulent – nå handler det om å få hele laget til å lykkes.
– Jeg kjenner virkelig på at jeg får gjøre en positiv forskjell. Det er utrolig lærerikt og morsomt å få fornyet organisasjonen sammen med så mange flinke folk, sier hun.
Tidlig kjærlighet til seiling
Kjærligheten til seiling startet tidlig for Siren. Allerede som seksåring satt hun alene i en optimistjolle. Hun vokste opp i Son med foreldrene som la godt til rette. – De rullet ut den røde løperen. Det gjorde at det var enkelt å holde på.
Miljøet i Son var avgjørende. – Det var utrolig mange dyktige seilere akkurat da jeg vokste opp. Jeg var litt heldig, men også veldig målrettet. Vi trente mye og hjalp hverandre med å bli bedre. Selv om det var en individuell idrett, var det en sterk lagfølelse i miljøet.
Målrettet systematiker
Treningshverdagen som toppidrettsutøver var preget av struktur og faste rammer. – På vinteren var det til og fra Sør-Spania. To uker med trening, én uke hjemme. En typisk dag startet med løpetur, etterfulgt av core-trening. Så briefing, to økter på vannet, debriefing, og gjerne litt lett sykling på kvelden. Det ble 8-timers dager med fysisk aktivitet. Men vi tok oss også tid til å gjøre noe helt annet innimellom, som en fjelltur.
Siren har alltid vært systematisk i tilnærmingen sin. – Jeg hadde en plan for alt. Jeg tenkte scenarier og analyserte regattaene i forkant. Mental trening var viktig, selv om det ikke alltid var strukturert. Jeg jobbet målrettet med hvordan jeg skulle bli bedre.
– Jeg er veldig resultatorientert. Men jeg kunne ikke tenke på OL-gull hver dag. Derfor brøt jeg det ned. Laget milepæler og synliggjorde progresjonen. Jeg tror det er viktig å lage trappetrinn mot målet og finne de små gulrøttene underveis.
Hun er tydelig på at dette har fulgt henne videre i karrieren. – Jeg tror på å sette innsatsen i system. Du må bruke tiden din riktig, fokusere på kvalitet fremfor kvantitet, og hele tiden jobbe mot tydelige mål.

Fra jolle til jobbhverdag
Overgangen fra idrett til næringsliv kom etter litt tilfeldigheter. Etter OL-gullet i Athen byttet hun båtklasse og begynte å seile med en makker, men da makkeren ble gravid bestemte hun seg for å legge opp. Siren begynte å studere ingeniørfag i København, men etter to år tok hun pause for å gjøre comeback i OL i Beijing i yngling-klassen. – Det ble ikke gull den gangen, men det var en verdifull erfaring å seile i team.
Etter OL fullførte bacheloren før hun flyttet tilbake til Norge. – Jeg ble veldig nysgjerrig på økonomi og business, så da tok jeg på en mastergrad på BI. Etter masteren begynte jeg i Capgemini.
Siden har hun blitt værende. – Jeg har fått mange muligheter, og jeg har vært god til å gripe dem. Nå er det min tur til å legge til rette for at andre skal få vokse.
Hun mener det ikke finnes snarveier til suksess:
– Ingen får til noe uten hardt arbeid. Det gjelder både i idrett og i næringsliv. Det handler om innsats, struktur og kvalitet – og å sette mål og jobbe systematisk mot dem.
Hennes råd til unge og fremadstormende er tydelig:
– Ikke forvent at alt blir lagt til rette. Du må være fremoverlent og ta ansvar for egen utvikling. Når mulighetene kommer, må du gripe dem og gjøre deg aktuell.
Likheter mellom idrett og næringsliv
– Jeg ser mange likhetstrekk mellom toppidrett og ledelse. Det handler om å sette tydelige mål, lage en plan og jobbe strukturert. Men det er også forskjeller. I idretten er koblingen mellom innsats og resultat helt tydelig. I næringslivet kan det være mer utydelig, og det utfordrer oss ledere til å jobbe med feedback-kultur og motivasjon.
Hun peker på tre faktorer som er viktige for trivsel i arbeidslivet: autonomi, utfordringer, og koblingen mellom innsats og resultat. – Den siste har vi mer å gå på i næringslivet.
Som leder er hun opptatt av tydelige mål og retning. – Folk må vite hvorfor de jobber her, og føle at det gir mening. Og så må vi ha det gøy – klinge i bjella når noe går bra!
– Jeg har et livsmotto som jeg har levd etter: – Det er gøy å være god – og man blir god når man har det gøy.
Mangfold og ledelse
Som leder fremhever hun særlig betydningen av mangfold og samarbeid:
– Vi må sette sammen team med ulik kompetanse og erfaring. Hvis alle tenker likt, så tenker ingen. Når vi løfter hverandre og deler, så får vi ofte mye tilbake.
Sånn sett er hun også ganske stolt over å få jobbe i et europeisk selskap som har mangfold høyt på agendaen. – Vi ser nå hvor raskt demokratiske verdier og tilkjempede rettigheter kan rives ned, og det gir enda større grunn til samling.
Å balansere livets mange roller
Siren er tydelig på at balanse er viktig. – Hvis alt står og faller på jobben, blir du sårbar. For meg handler det om familie, venner, hobbyer – og å alltid ha litt å gå på. Jeg fyller ikke opp kalenderen 100 %.
Hos oss starter dagene tidlig. – Mannen min er ute av huset 06:45, og da står frokosten til barna klar. Jeg sykler guttene til skole og barnehage, og deretter til jobb. Etter jobb sykler jeg rett til seiltreningen for sønnen vår, spiser medbrakt middag med familien, før det er hjem for legging og prep til neste dag. Senere avslutter jeg kanskje dagen med jobbeøkt.
– Jeg hadde vært mer sliten uten disse tingene. For meg handler mye om å være av og på, og når jeg er på brygga kobler jeg helt av jobb. Også er det verdt å presisere at jeg ikke blir sliten av å sjøsette en gummibåt eller rigge en jolle – det gir meg energi.
Hjemme er det teamarbeid. – Vi spør oss: Hvordan kommer vi best gjennom dette som lag? Ikke han og jeg, men vi. Det handler om struktur, men også det å utnytte fleksibilitet. Hvis det er en rolig fredag – ta fri. Gå på trening. Jobben blir aldri borte.