Hun får det gjort: Samina Vabo Ansari

Samina Vabo Ansari

Ledelse med global innflytelse og filosofisk tilnærming

      AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet  og hvordan de får det gjort.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Hvordan får Samina Vabo Ansari det gjort i bant annet de globale Vabo Ansari og Avyanna-initativet?

Publisert Sist oppdatert

AW: Hva er din stilling, og hva går jobben din ut på?

Samina: Jeg har privilegiet av å lede Vabo Ansari, et rådgivningsselskap som opererer nettverksbasert og er dedikert til å utøve positiv global innflytelse. Vår visjon er å ta tak i de store spørsmålene innenfor etiske teknologier, ansvarlig næringsliv og dialogfremming for å fremme fred og stabilitet. Vi tror på å løse komplekse problemer lokalt ved å starte med oss selv, og derfor fokuserer vi på å øke bevisstheten og forståelsen av vår egen natur. Personlig driver jeg dette gjennom formidling og fasilitert dialog. Gjennom vårt arbeid har vi hatt gleden av å samarbeide med anerkjente internasjonale organisasjoner som EU, Verdensbanken og Nobel Senteret, samt ledende norske organisasjoner som HR Norge, KPMG og Deloitte.

I tillegg til dette har jeg gleden av å lede Avyanna-initiativet, som støtter sosiale entreprenører globalt ved å tilby tilgang til markeder gjennom dialog, utveksling og nettverksbygging. Vårt mål er å legge til rette for vekst og suksess for disse entreprenørene, samtidig som vi fremmer bærekraftige løsninger for samfunnsutfordringer.

Jeg er også engasjert som styremedlem i Afghanistankomiteen, der jeg fokuserer på landbruk, helse og klimautfordringer i Afghanistan.

Videre deler jeg mine perspektiver gjennom kronikker, og for tiden arbeider jeg med en bok som utforsker temaet fred.

AW: Hvordan vil du beskrive en typisk dag?

Samina: Ingen dag er det samme for meg. Men en typisk dag kan begynne med en trilletur der jeg lytter til globale nyheter gjennom øretelefonene mens jeg går. Etterpå, mens min 2.5 måneder gamle baby sover, benytter jeg tiden til å spise frokost og svare på e-poster, og kanskje delta i 1-2 digitale møter. Disse møtene kan variere fra styremøter til diskusjoner om nye partnerskap eller vurdering av potensielle oppdrag. 

Opptil 2-3 ganger i uken deltar jeg på arrangementer, enten som en formidler eller som gjest, der jeg snakker om globale trender og vår rolle for å skape positiv innvirkning. På ettermiddagen setter vi av tid til å være sammen som familie. Vi tar gjerne en tur til Badstu og bading eller går på lange turer. Noen ganger samler vi venner for å nyte god mat, drikke god vin og samtale om hvordan vi kan bidra til en bedre verden.

AW: Hvordan kom du dit du er i dag?

Samina: Jeg tok høyere utdanning i åtte år og fordypet meg i jus med fokus på cybersikkerhet, kommunikasjon og diplomati, både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig tok jeg initiativet til å skaffe meg arbeidserfaring mens jeg studerte, enten det var i ferier eller på ettermiddager. I tillegg til dette valgte jeg å utføre feltarbeid i Afghanistan, der jeg engasjerte meg i arbeid knyttet til fred, kulturdiplomati og entreprenørskap. 

Jeg har i stor grad fulgt mine egne lidenskaper og veier, ofte med betydelige risikoer og ved å bryte med konvensjonelle strømninger.

AW: Hva har vært den vanskeligste beslutningen du har tatt i karrieren din?

Samina: Det var å reise fra Afghanistan i 2021 rett før Taliban kom til makten. Det var en vanskelig avgjørelse fordi jeg visste at de jeg jobbet med - blant annet flere gründere - ikke kunne dra fra landet eller videreutvikle sine initiativer. Jeg har siden tatt kontakt med mange og dem og samarbeider fortsatt med dem der det er mulig. 

Samina Vabo Ansari

AW: Er jobben din, og jobbhverdagen slik du så for deg at den skulle være?

Samina: Jeg har egentlig aldri hatt noen konkrete forestillinger om hvordan jobbhverdagen min skulle være. Det jeg visste var at jeg ønsket å jobbe med å skape positiv innflytelse på global skala. Det som har endret seg er at jeg ikke visste at jeg også kunne utføre denne typen arbeid rett fra mitt eget kjøkkenbord, takket være den digitale transformasjonen. Så, jeg trenger ikke å være i NYC, DC, Brussel eller Paris for å jobbe globalt. Det å kunne jobbe på denne måten har virkelig åpnet opp for nye muligheter og fleksibilitet som jeg ikke tidligere hadde forestilt meg.

AW: Hvordan arbeider du med å sette og nå mål for deg selv og din organisasjon?

Samina: Jeg er ikke opptatt av tradisjonell målsetning. Jeg legger heller stor vekt på kontinuerlig selvutvikling. I en verden full av stadig skiftende dynamikk kan det være en utfordring å holde seg oppdatert og fokusert. Derfor prioriterer jeg og mine samarbeidspartnere å ta vare på oss selv først, filtrere ut støyen og deretter identifisere de viktige signalene. For meg er det tre hovedområder som utgjør disse signalene: Geopolitikk, Teknologi og Bærekraftighet. Disse områdene er i stadig endring, og det er avgjørende å opprettholde en kontinuerlig læring og tilstedeværelse for å sette og nå mål både for oss selv og organisasjonen vår.

AW: Hvordan inspirerer du og motiverer ditt team?

Samina: Jeg inspirerer og motiverer mine partnere ved å leve etter prinsippet om å ta ansvar for hele meg selv. I østlig filosofi ligger det en dyp forståelse av at vår indre tilstand, vår bevissthet og vår energi, er direkte knyttet til hvordan vi påvirker verden rundt oss. Ved å være autentisk og helhetlig i min tilnærming til arbeidet, oppmuntrer jeg andre til å gjøre det samme.

I praksis innebærer dette å være bevisst på mine egne handlinger, tanker og følelser, og å ta ansvar for dem på en måte som fremmer positivitet og vekst. Ved å være åpen og ærlig om mine egne utfordringer og seire, skaper jeg et miljø hvor andre føler seg trygge på å gjøre det samme.

Jeg tror også på kraften av å være en rollemodell. Ved å leve etter mine verdier og demonstrere integritet i alt jeg gjør, viser jeg andre hvordan de kan leve og arbeide på en måte som er meningsfull og autentisk.

Videre legger jeg vekt på å lytte og være empatisk overfor mine teammedlemmer. Ved å vise interesse for deres individuelle mål, behov og utfordringer, kan jeg tilpasse min tilnærming for å støtte dem best mulig. Dette skaper et klima av gjensidig respekt og tillit, som er avgjørende for å opprettholde et positivt og produktivt arbeidsmiljø.

Kort sagt, min tilnærming til å inspirere og motivere mitt team er rotfestet i ideen om å være en autentisk leder som tar ansvar for hele seg selv, og som gjennom sitt eksempel oppmuntrer andre til å gjøre det samme.

AW: Hva var din første jobb?

Samina: Min første jobb var som telefonselger da jeg var 16 år gammel. Denne erfaringen var en uvurderlig introduksjon til arbeidslivet og ga meg verdifull innsikt i salgsbransjen. Gjennom denne rollen lærte jeg ikke bare grunnleggende salgsferdigheter og teknikker, men også viktigheten av effektiv kommunikasjon og mellommenneskelige relasjoner.

Å snakke med kunder over telefonen utfordret meg til å være tydelig, overbevisende og samtidig lyttende. Jeg lærte hvordan jeg skulle håndtere avvisning og motstand, og hvordan jeg kunne tilpasse min tilnærming for å møte kundens behov og ønsker på en effektiv måte.

Videre bidro denne jobben til å utvikle min forståelse for salgsprosessen som en helhet, fra å identifisere potensielle kunder til å lukke avtaler og bygge langsiktige relasjoner. 

Samina Vabo Ansari

AW: Hvis du skulle gitt et karriereråd til andre, hva ville det ha vært?

Samina: Hvis jeg skulle gi et karriereråd til andre, ville det være å følge hjertet ditt og lære å se på avvisning som en veiviser. I følge den persiske poeten Rumi's spiritualitetslære, blir avvisning sett på som en del av livets naturlige gang, en mulighet til å lære og vokse. Når vi lærer å akseptere avvisning som en del av vår reise, kan vi omfavne det som en veiledning mot det som virkelig er meningsfullt for oss.

Å følge hjertet ditt innebærer å lytte til din indre stemme og følge dine lidenskaper og drømmer, selv når det innebærer risiko eller usikkerhet. Det handler om å stole på din egen intuisjon og være tro mot dine verdier og overbevisninger, selv om det kan virke utfordrende eller utradisjonelt.

Samtidig er det viktig å lære å håndtere avvisning på en konstruktiv måte. I stedet for å se det som et nederlag, kan vi se på avvisning som en mulighet til å reflektere, lære og vokse. Hver avvisning gir oss verdifulle innsikter og lærdom som kan hjelpe oss med å justere kursen og komme nærmere våre mål.

Gjennom å integrere denne tilnærmingen til avvisning i vår karriere og liv, kan vi utvikle en dypere forståelse av oss selv og våre ønsker, og styrke vår evne til å navigere gjennom utfordringer og motgang.

AW: Hvordan håndterer du innboksen din?

Samina: Jeg sletter all mail jeg ikke trenger og ellers har 5 mapper som jeg sorterer mailen til daglig. 

AW: Hvordan balanserer du arbeidsliv og personlig liv?

Samina: Jeg forener arbeidslivet og det personlige livet mitt som en sømløs enhet, og ser ikke på dem som separate sfærer. Fordi jeg ELSKER jobben min! Samtidig har jeg utviklet en vane, inspirert av min mann, der jeg legger det digitale helt bort i 1-2 dager i uken. Dette gir meg muligheten til å virkelig koble av, være til stede i øyeblikket og nyte kvalitetstid med familie og venner, samtidig som det gir meg et nødvendig pusterom fra arbeidsrelaterte bekymringer og forpliktelser.

AW: Hva har du kjøpt som har gjort den største forskjellen i produktivitet. 

Deg: Vannflaske 

AW: Når det gjelder klær, hva er ditt power-outfit, eller hva går du vanligvis med på jobb?

Samina: Når det gjelder klær, har jeg adoptert en praksis med å låne klær av kvinner som inspirerer meg på ulike måter. Jeg har funnet ut at når jeg går med deres klær, føler jeg at den energien og selvsikkerheten de utstråler blir en integrert del av den energien som reflekteres i meg. Det handler ikke bare om stilen eller utseendet på klærne, men om den følelsesmessige forbindelsen og inspirasjonen de representerer. I tillegg til det nevnte, fortsetter jeg å utforske og uttrykke min feminine kraft gjennom klær. Dette innebærer å velge klær med sterkere farger som utstråler selvtillit og vitalitet. Jeg foretrekker også klær som fremhever mine naturlige former på en smigrende måte, noe som bidrar til å fremheve min kvinnelighet og selvfølelse.

AW: Har du en fast morgenrutine eller andre vaner som er viktig for deg i hverdagen?

Samina: Jeg starter dagen med en varm dusj, ikke bare for å rense kroppen, men også for å koble meg til meg selv på en dypere måte. Det er et øyeblikk av ro og refleksjon, der jeg lar tankene flyte fritt for å bringe balanse og harmoni til kropp og sinn. 

AW: Har du en rollemodell i næringslivet eller i livet?

Samina: Alayah, min datter er min rollemodell fordi hun minner meg på det viktigste i livet. Det er liv som er det viktigste i livet og grunnen til alt jeg gjør!

Samina Vabo Ansari

Aktuelt med..

AW: Hva blir hovedfokuset ditt i sommer? Er det noen ting du skal gjøre annerledes eller store mål du ønsker å nå?

Samina: Jeg fødte for bare 2.5 måneder siden. Så, i sommer vil hovedfokuset mitt være å dypdykke inn i en dypere forbindelse med min egen kropp og velvære. Jeg ønsker å vie mer tid til å styrke og pleie meg selv gjennom en rekke fysiske aktiviteter og velværepraksiser. 

Pilates vil være en sentral del av min daglige rutine, da det ikke bare gir meg muligheten til å bygge styrke og smidighet, men også til å skape en indre harmoni mellom kropp og sinn. Svømming vil være en annen nøkkelaktivitet, da det lar meg føle meg vektløs og fri mens jeg beveger meg gjennom vannet, og gir meg en følelse av fornyet energi og vitalitet. I tillegg planlegger jeg å sette av tid til å nyte badstueopplevelser, som ikke bare er avslappende for kroppen, men også forfriskende for sjelen.

Men viktigst av alt, vil jeg ta meg tid til å virkelig koble meg på meg selv, gjennom meditative praksiser og refleksjon. Å være til stede i øyeblikket og lytte til kroppens behov er avgjørende for min velvære, og det er dette jeg ønsker å dyrke og styrke gjennom sommeren.

Den ene eller andre?

AW: Hjemmekontor eller kontoret?

Samina: Hjemmekontor

AW: Matpakke eller kjøpe lunsj ute? 

Samina: Matpakke

AW: Hva har du alltid på kontorpulten?

Samina: Vannflasken