Yrja er foredragsholder og har vært host for globale digitale konferanser, blant annet Europakommisjonens hackathon

The Collective Issue
Sommer 2021

Karrierebrems eller mulighet?

2020 ble et helt annet år enn jeg hadde planlagt. Likevel var det et av de mest spennende årene i mitt liv og min karriere hittil. Var det flaks som gjorde at det gikk så bra som det gjorde?

Publisert

I løpet av fire dager mistet jeg inntekt for et halvt år frem i tid. Hele kalenderen min ble visket bort. Jeg hadde akkurat startet for meg selv, og karrieren med merkevaren min Power Ladies var på vei til å ta av. Jeg levde drømmen. Jeg skulle på scenen flere ganger hver uke seks måneder fremover. Endelig hadde jeg kommet dit jeg i flere år hadde drømt om å være.

Som for mange andre ble hverdagen brått tatt fra meg. Det jeg følte skulle bli mitt år, falt i grus. Mentalt forsvant jeg ned i et mørkt hull. Hjernen ble tåkelagt og nærmest like nedstengt som samfunnet. Det var ekkelt, og jeg følte meg nummen, utslitt og distrahert.

Men så, to uker senere begynte ting å røre på seg igjen. Ting som ikke var relatert til Power Ladies. Plutselig skulle jeg lede verdens største hackathon-bølge, arrangert av Europakommisjonen. Jeg ledet også The Global Hack og Hack the Crisis. Min partner og jeg ble ansiktet utad på hackathon-bevegelsen globalt. Vi ble kastet inn som programledere, og plutselig hadde vi laget over 160 livesendinger med over 60 timer med innhold. Dette pågikk i flere måneder.

Men det stoppet ikke der. Jeg ble også spurt om å delta i 71° nord, jeg fikk holde min en TEDx Talk, og i tillegg fikk jeg anledning til å bli en del av mitt favoritt TV-produksjonsselskap. Selv om hele inntektsbasen røk, dukket det opp muligheter som jeg ikke hadde sett komme. Jeg valgte å gripe dem. Og det ble mitt år likevel, bare i en litt annen form.

Var det flaks?

Det er lett å bruke ordet flaks her. Og det var det ordet jeg brukte også. Det jeg fikk være med på, var så stort at jeg fortsatt ikke forstår det helt. Jeg følte meg så heldig som fikk alle disse mulighetene kastet i fanget!

Så minnet jeg meg selv på at «luck is just opportunity meeting preparation». At det trolig ikke var kun tilfeldigheter som gikk i min favør. Men at mulighetene i stedet var frukter av alt arbeidet jeg hadde lagt ned så langt i karrieren og i livet.

Flaks var sikkert en faktor. Men til syvende og sist var det jeg selv som var årsaken til at året gikk over all forventning.

Fem grunner til at jeg lyktes

Jeg tenkte å ta dere gjennom det jeg mener er de fem grunnene til at jeg lyktes, til tross for omstendighetene. Disse kjennetegnene har jeg også sett hos de kvinnene jeg har intervjuet i Power Ladies i løpet av dette året.

Det overordnete stikkordet er resiliens. Ordet oppsummerer det å gripe muligheter og takle en krise. Motstandskraft er evnen til å takle motgang og bounce back fra vanskelige livshendelser. Dette betyr ikke at disse menneskene ikke opplever stress eller følelsesmessig omveltning, men at de evner å takle dem. Men hva innebærer det egentlig å ha evnen til å takle motgang og bounce back?

1. Se og grip mulighetene

Å se og gripe muligheter handler om å tørre å ta risiko og tørre å feile. Det handler om å gjøre research og raskt få overblikk over trender og hva andre i lignende posisjon gjør. Og ikke minst hva de fremste innen ditt felt gjør. Er det noen synergier du kan lære av og implementere?

Jeg tenkte at ønsket om å møte andre og lære noe nytt, ville være like sterkt – om ikke sterkere – når folk ble sittende alene på hjemmekontor. Dermed åpnet det seg muligheter for online events og digitale sammenkomster. Hvem vil starte og har behov for det først? Hvem er det som alltid er tidlig ute med nye ting? Jo, gründere. Ettersom jeg har vært en del av gründer-miljøet i Norge, kunne jeg enkelt se bølgen komme og slenge meg på. Det resulterte i hackathon-oppdragene.

2. Bruk nettverket

Et stort nettverk kommer godt med til vanlig, men i kriser er det essensielt. Alle er i samme båt, og man vil søke mot hverandre for å høre hva som skjer og hvordan andre løser ting. Og kanskje rett og slett be om hjelp. Nettverk fungerer nærmest som kapital og et sikkerhetsnett. Å ha et stort nettverk, om det så bare er i sosiale medier, er alfa omega. Mister du jobben kan du enkelt høre med nettverket. Jeg har kun søkt på én jobb i hele mitt liv, resten har kommet gjennom nettverket. Her er det selvsagt viktig også å stille opp for andre som kommer til deg. Det er sånn gode relasjoner bygges.

3. Mindset

Et solid mindset betyr å ha motivasjon til å fortsette å kjøre på til tross for vanskeligheter. For å få til dette må man jobbe med indre dialog, være snill med seg selv og ikke lytte til ønsket om å trykke på bremsepedalen. Hvor henter man motivasjon og inspirasjon fra? Og hvordan kan man skape en god indre dialog i en sånn krise? En trygghet under korona, spesielt for meg, har vært å vite at alle er i samme båt. Ingen er alene om å føle at det er en vanskelig og ubehagelig situasjon. Til og med de fremste lederne i noen av verdens største selskaper har slitt.

4. Trykk på gassen

I urolige tider ønsker vi å trykke på bremsepedalen, vi mennesker er vane- og trygghetssøkende dyr. Men dette er tiden for å gasse på. «Never waste a good crisis» som Winston Churchill sa. Mine Power Ladies-gjester endret forretningsmodeller og utvidet til nye konsepter. Om det så var å begynne med online-kurs, åpne enda en kafé eller starte en helt ny bedrift. Det har vært utrolig spennende å se dem spurte i stedet for å stoppe opp.

5. Synlighet

Er noe folk trenger i utfordrende situasjoner, er det inspirasjon og håp. Så om du kan ta en slik posisjon i sosiale medier, vil du bli lagt merke til. Står du støtt og oser trygghet i ustabile tider, vil folk automatisk trekkes mot deg. Personlig postet jeg mer enn aldri før, også i podcasten, og jeg begynte å legge ut enda mer innhold i sosiale medier. Jeg åpnet meg mer og ble dermed mer menneskelig og relaterbar. Jeg fikk bedre respons, og nettverket mitt økte med rundt 5000 personer på LinkedIn i 2020.

Hovedårsaken til at mulighetene kom min vei, var nettverket mitt. Det er gjennom nettverket mitt jeg enkelt kan gjøre research, det er her jeg kan spørre om hjelp, og det er her jeg kan hente inspirasjon og motivasjon og selv bistå andre.

Mulighetene vi kollektivt kan gi hverandre, er enorme. Og tryggheten likeså. Nettverket er som et edderkoppnett som alltid vil fange deg om du faller. Det har i hvert fall jeg fått kjenne på kroppen i løpet av det siste året. Så dyrk nettverket ditt, og dyrk det med omhu.