Stack-gründerne  Christine Thorsen Kvaalen og Madeleine Bjørnestad Røed

Foto: Stack By Me

Kampen mot kapitalgapet

– Kvinner må eie mer!

Publisert

Introduksjon

Stack-gründerne Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Thorsen Kvaalen

Stack-gründerne Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Thorsen Kvaalen brenner for å gjøre investeringsmarkedet mer tilgjengelig for alle. I praksis betyr det at kvinner må investere mer - fordi 80 prosent av de privateide verdiene på Oslo Børs eies av menn. I AW Magazine vil gründerne hver måned gi sine råd om investering og finans.

– Å kombinere karriere med familie kan være krevende – mange ser seg nødt til å sette arbeidslivet på vent mens man er inn og ut av mammapermisjon. På den andre siden er også mammapermisjonen for mange, en tid for refleksjon. Og er man så heldig å få en baby som sover godt – så har man ganske mye tid. Selv om vi er få kvinnelige gründere idag, så er det en gjenganger at mange brukte nettopp denne tiden på å starte noe eget, sier Christine Kvaalen. Det var slik historien om investeringsappen Stack by.me begynte.

Finans må appellere mer til kvinner

Christine Kvaalen har bachelor i Business fra BI, og master i markedsføring fra London School of Business and Finance. 

– Jeg hadde ett klart mål i livet, og det var å jobbe for Chanel. Den jobben fikk jeg, og det var som å leve i en drøm, forteller Christine. 

Noen år senere og etter flere andre marketing-stillinger, ble hun gravid med sitt andre barn og flyttet med familien til London. Det ble ikke helt som hun hadde sett for seg:

– London-oppholdet ble ikke cafébesøk, shopping og totalt avbrekk. I stedet ble det starten på jeg med på å starte et av de største prosjektene jeg har vært med på så langt i livet. 

For i London traff hun Madeleine Bjørnestad Røed, som kom har dobbel mastergrad fra NHH, ti års erfaring fra finansbransjen - og hadde de første tankene om Stack: 

– Jeg har alltid vært en av svært få kvinner i jobbsammenheng, og mitt engasjement rundt kapitalgapet mellom kvinner og menn ble for alvor trigget da jeg jobbet med fondssalg mot store institusjoner i England, forteller Madeleine.

– De var svært opptatt av at man skulle ha «diversity» i fondene de investerte i. Det hadde vi ikke der jeg jobbet, og dette gikk jo utover salget mitt. Det var da jeg begynte å grave i fenomenet – hvorfor er det færre kvinner som investerer? Det viser seg at det starter allerede i ung alder, sier hun.

– Kun 11 prosent av forvaltere i Norge i dag, er kvinner. På Oslo Børs er kun 20 prosent av verdiene eid av kvinner. Det gir et kapitalgap på nesten et helt norsk statsbudsjett, ifølge DNB. Det er en enorm forskjell i velstand mellom kvinner og menn, som ikke skyldes lønnsforskjell. Det er også veldig mye beslutningsmakt som da ligger kun hos menn, fordi det til syvende og sist er eierne som bestemmer, sier Madeleine.

– Dette MÅ vi gjøre noe med, tenkte jeg. Her må det tenkes nytt, og vi må presentere finans på en ny måte, som appellerer mer til kvinner. Jeg tenkte da umiddelbart på Christine, som har vært en venninne i over ti år, og jeg synes hun alltid har hatt de kuleste marketing -og produktrollene.

– Da Madeleine presenterte de første Stack-tankene, slo det gnister. Det hele startet den dagen, forteller Christine.

Hun var da seks måneder på vei med barn nummer tre, og det skulle ikke ta mange ukene før også Madeleine var gravid. 

Fint å være to, mener Stack-gründerne

Gründerbaby under mammapermisjon

– Vi lurte jo på hvor mye tid vi egentlig kom til å ha, innrømmer Christine.

– For meg ble det et spørsmål om det var dette permisjonstiden skulle gå til, mer enn et spørsmål om penger, i og med permisjonsordningen fra NAV. Jeg hadde hatt to permisjoner veldig nylig, så derfor tenkte jeg at denne gangen kunne jeg ofre en del tid i håpet om å bygge opp noe eget og skape min egen arbeidsplass. Men det var et vanskelig valg. Man får jo ikke et fasitsvar på om det er riktig prioritering, og til tider ble det mer intens jobb enn jeg egentlig hadde tid til, men troen på business-caset overbeviste meg om at det var riktig, sier Christine. 

På samme tid gjorde Madeleine seg klar for å gå ut i permisjon med sitt første barn. Gründerne tok en uke av gangen, men satte seg tydelige mål for fremdriften. Trilleturer ble til strategimøter, og det ble mange slike. Ammetid ble starten på SoMe-kanalene, og sovetid ble fundraising og admin-jobb på Mac’en. 

– Vi fant en rutine som passet oss, og innen vi begge gikk ut av perm hadde vi fått støtte fra Innovasjon Norge, og vi hadde hentet første runde med kapital. Vi kunne dermed ta ut lønn, og det var da dette «prosjektet» virkelig ble til alvor og vi gikk all in. Siden har vi ikke sett oss tilbake, sier Madeleine. 

Investeringsappen Stack ble født i 2020. To og et halvt år senere, er Madeleine gravid igjen. 

– Da er det fint å være to gründere! Så, om det er ETT tips vi vil gi gründerspirer i etableringsfasen, og egentlig uansett, så er det at det er mye sikrere og mer gøy å være to! Gründerskap er hardt arbeid, men vi lever og stifter familier samtidig – ja takk til begge deler! Å fordele jobben gjør dette uendelig mye lettere, sier de to. 

– Man får også ekstremt mange nei og møter mye tvil, og da hjelper det å være to som kan stå sammen. Mange sa til oss at de likte konseptet, men at det er et svært krevende prosjekt, og mente det ville være bedre å starte med å sjekke behovet på sosiale medier. Nei takk, tenkte vi. Det er jo nettopp en investeringsplattform bygget for en ny målgruppe som trengs for å kunne gjøre en forskjell. Vi var bestemt på at uansett hvor krevende det ville bli, skulle vi klare det. Og etter hvert kunne vi begynne å tikke av boksene for viktige partnerskap og avtaler. Så det var riktig av oss å stå på kravene og ha is i magen. “Dere kommer til å bli så hardhudet at dere ikke trenger ryggrad” var det en som sa til oss en gang, og det lo vi litt av, samtidig som vi har tatt det med oss - det er ganske sant.

Tør å prøve!

Stack-gründernes beste tips til deg med oppstartsdrømmer er å ha troen på deg selv og ideen - ihvertfall til det motsatte er bevist. Spesielt som kvinnelig gründer er det utrolig mange som sier “dette er nok for vanskelig for deg, jenta mi” type ting. Men faktum er at man finner ut av utrolig mye ved å bare prøve. Så har du en idé du har lyst å teste ut - prøv! Det er det samme som med investeringer - du kommer ikke i gang om du ikke prøver. Og praksis er den beste læring! Men ting kan ta tid, så ikke bli demotivert av om det går litt saktere enn du ønsker i begynnelsen, og vær bevisst på det at å satse på noe koster deg økonomisk i en startfase. Så tenker du at du ønsker å starte noe i fremtiden, så kan nå være et godt tidspunkt å bygge en buffer - enten via fond eller sparekonto - som du kan tappe av når det begynner å bli så seriøst at man kanskje vil trappe ned eller si opp sin daglige jobb.

Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Thorsen Kvaalen skal gi finans-inspo og gründer-tips jevnlig her i AW Magazine.

– Det blir gøy! Finans er gøy. Det er kult å få mest mulig ut av pengene sine, og få kontroll over egen økonomi!, sier Stack-duoen.

Har du spørsmål du ønsker at de skal svare på – send det gjerne til finans@awmagazine.no