Tina Holt tenker høyt om gründerlivet

Tina Holt

GRÜNDERGRUBLING

Er en god gründer også en god leder? Og finnes den perfekte investor der ute?

Publisert

– Jeg hørte noen si at det som gjør deg til en bra gründer, er ikke alltid det som gjør deg til en god leder. Det traff meg veldig. For jeg har lurt mye på hvorfor jeg syns det var lettere å lede andre når jeg jobbet i andres firmaer, enn å lede et team i mitt eget firma, sier Tina Holt.

Tina er journalist, litteraturviter, redaktør, forfatter og forlegger. Hun er eier og gründer av flere selskaper, blant annet Nor Agency, et byrå som driver med forlagsvirksomhet og produksjon av digitale produkter.

Etter å ha jobbet i bokbransjen i flere år ville hun gjøre ting annerledes, og har derfor laget et annerledes forlag.

– Vi gir forfatteren rettigheter til eget innhold og det meste av salgsinntekter fra eget boksalg. Alle bøker trykkes i Norge og alle prosesser og prosjekter skal ha “god energi”. Her blander vi bærekraft, feminine verdier og innovative salgstrategier, forklarer Tina.

 En typisk Nor-utgivelse er en personlig bok som er faglig forankret, og gjerne har et element av selvutvikling i seg.

 – Det å drive business, er egentlig den ultimate selvutvikling, sier Tina.

 – Noe føles vanskelig og noe føles lett. Det kommer utfordringer du må løse, og som du kan lære mye av hvis du er bevisst på det. Etter å ha startet flere firmaer, vet jeg at utfordringer er det jeg lærer mest av.  Jeg kan fortsatt synes det er tøft, men vet også, mens jeg står i det, at utfordringer er en gave. Det føles spennende: Hvordan takler jeg dette, hva lærer jeg av dette?

Det er bare noen få år siden Tina startet sin første bedrift. Tidligere jobbet hun i større bedrifter og hadde alltid en leder å sparre med. Men det å skulle stå i alt selv har vært en ny opplevelse.

– Som gründer må man ta hundre prosent ansvar for ting som skjer i firmaet, uansett hva som eventuelt går galt. Skjer det noe feil, er det jeg som leder som må endre noe. Så da er det bare å ta til seg det som kommer, og være glad for muligheten til å gjøre det bedre neste gang, sier hun.

Hun har reflektert mye over de ulike egenskapene som trengs for å være en god gründer, en god leder, og hvem det er lurt å ansette: 

– Sånn jeg ser det, er noe av det som kjennetegner en gründertype, at de er uredde, målrettede, utålmodige, strategiske, tenker fort og liker å jobbe mye. Så vil de kanskje ha ansatte som også er sånn, fordi det føles bra å ha noen som tenker likt. Men ansatte med lignende egenskaper er ikke nødvendigvis de man trenger flest av. For du som gründer har gjerne mer enn nok ideer og fremtidsvisjoner selv. Som en motvekt til alt av tempo og alle nye prosjekter man vil starte,  trenger man noen som er gode på systemer, detaljer, og å lage gode prosesser. En som kan sørge for at alt blir fullført. I mange tilfeller det motsatte av en gründertype, tror jeg.

Det å jobbe i en startup kan være ekstra utfordrende for ansatte og det krever fleksibilitet i alle ledd, påpeker Tina. 

Jeg tror mange gründere bruker for lite tid på å utvikle ideene nok, før de begynner «å gjøre».

Tina Holt

– En gründer starter ting, endrer mening, skifter retning, og gjør noe annet. Selve definisjonen på en gründer er jo en person som skaper noe nytt! Og det kan være vanskelig for et team å forholde seg til det. Men i en startup er det kanskje nettopp slik gründeren må være. En person som får til ting kjapt. Og som kan snu seg rundt hvis noe ikke fungerer, og teste nye måter å gjøre ting på. Faren kan være at de andre ikke helt henger med, og gründeren tenker «jeg bare gjør det selv»:

– Fordi: «Jeg har alle ideene, jeg vet best, jeg gjør det raskere selv». For det første er det ikke nødvendigvis sant. Og det er jo en helt feil måte å jobbe på i lengden. Det er umulig å skalere en bedrift hvor gründeren holder på sånn. Jeg tror mange gründere bruker for lite tid på å utvikle ideene nok, før de begynner «å gjøre». Og at de involverer teamet for lite. Her snakker jeg dessverre av erfaring, innrømmer Tina. 

- Det å drive business for meg handler om at pengene representerer hvor mye vi kan påvirke samfunnet positivt. At siden vi lager bøker som er ment å hjelpe andre, så vil antall solgte bøker være et bevis på om vi har klart å nå ut med budskapet, til såpass mange at vi bidrar til en positiv endring, sier Tina Holt.

I mange nye startups er det vanlig at eieren også jobber i bedriften som en ansatt. Man kan ikke bare delegere, man må også utføre konkrete arbeidsoppgaver hver dag. Både fordi man ikke har mange nok på teamet i oppstarten og fordi det gjerne er den som starter bedriften som har mest erfaring og riktig kompetanse.

– En av de tingene jeg syns er mest utfordrende akkurat nå, er at jeg ikke har mulighet til å rendyrke lederrollen min fordi jeg føler meg som en av de ansatte selv. Jeg liker egentlig best å utarbeide strategier, inspirere og å løfte frem andre – men å være leder i egen gründerbedrift krever mer enn det. Mitt neste mål er å komme dit at jeg kan være mer som en coach for teamet. At jeg kan være den som har erfaring, ideer, kompetanse og trygghet, og som støtter, motiverer og finner løsninger sammen med de som jobber i Nor.

Nor Agency er i vekst, og skal både ansette flere og finne investorer.  Men hvor finner man de rette menneskene og de rette pengene?

–  Jeg har begynt å gjøre en del research med tanke på investorer. Den riktige investoren for meg har ikke bare kapital, men også verdifull know-how når det kommer til skalering av bedrifter. Jeg har store ambisjoner og ønsker en større investor som har tro på mitt konserns potensial. Men da kommer også usikkerheten. Til tross for at jeg føler meg ganske fryktløs og ganske tøff har jeg begynt å få tanker som; er det riktig timing å pitche nå? Vil den “rette” investoren finne meg? Har jeg gjort ting riktig så langt? Vil de ta meg seriøst? Men uansett hvor mange ganger jeg må pitche så er jeg sikker på at et eventuelt nei bare betyr at man snakker med feil person. 

– Uansett hvordan prosessen med å finne en investor blir fremover ligger det mye motivasjon i å ha oppdaget hvor fantastisk det er å jobbe mot å nå store mål og oppfylle drømmer. Jeg vet nøyaktig hva jeg vil skape og hvordan det ser ut om tre år. Og jeg er helt sikker på at jeg får det til. Men jeg er veldig spent på å se hvordan jeg kommer meg dit, og hvem som blir med, avslutter Tina.