Seniorrådgiver i Corporate Good, Maria Peltokangas, mener det fortsatt er mulig å oppnå en levelig fremtid. Men da må vi gjøre noe. Nå.

Alt teller – er du med?

Den siste klimarapporten fra FN viser at det fortsatt er mulig å oppnå en levelig fremtid, men da må vi alle bidra. Og hva er det vi må gjøre? Jo, vi må slippe ut mindre klimagasser – og vi må gjøre det fra i dag.

Så hvordan ser det egentlig ut fra et norsk perspektiv? De fleste av oss som bor i Norge, tilhører verdens ti prosent rikeste, og ifølge en undersøkelse av Oxfam Sverige slipper denne velstående minoriteten ut like mye klimagasser som resten av verden til sammen. Altså, ti prosent av verdens befolkning slipper ut like mye klimagassutslipp som de resterende nitti prosentene!

Hvordan henger dette sammen? En gjennomsnittsnordmann har et fotavtrykk på 11,1 tonn CO2 i året. En kineser har et fotavtrykk på 4,2 tonn CO2 per år, mens en brasilianers fotavtrykk er på 2,8 tonn CO2. Som du skjønner, har vi en jobb å gjøre. Men du må ikke la deg skremme.

Jeg tror den viktigste faktoren til endring er mentaliteten om at alt teller. Det er mye bedre å gjøre noe enn å gjøre ingenting. Vi må alle finne ut hvordan vi kan leve et mer klimavennlig liv. Jeg vil derfor dele mine tre steg til hvordan du kan gå frem for å redusere dine egne utslipp. Og ja, jeg følger stegene selv.

Steg 1: Skaff deg innsikt

Det viktigste er at du forstår hvor stort utslippet ditt er i dag, altså hvor stort ditt fotavtrykk er. Ved å få oversikt over egne utslipp, finner du også ut hvilke områder du bør ta fatt på først, og det blir enklere å redusere fotavtrykket.

Det finnes mange forskjellige klimakalkulatorer på markedet. Jeg har testet to av dem, ducky.eco og climatehero.me.

Da jeg la inn mine data i disse to klimakalkulatorene, fikk jeg bekreftet at jeg ligger litt over gjennomsnittet i Norge – på tross av at jeg allerede prøver å leve klimavennlig. Selv om det ga meg en klump i magen, var det en viktig påminnelse om at jeg fortsatt har en vei å gå.

Steg 2: Sett deg mål

Hvor stort fotavtrykk ønsker du å ha på dette tidspunktet neste år? Her er det viktig å sette et realistisk mål, men også huske på at innen år 2030 så bør hver og en av oss ha redusert våre utslipp til 2,5 tonn CO2 per år. For min egen del betyr det at jeg må kutte utslippene med hele 82 prosent fram mot 2030. Det høres mye ut, men ved å sette gode, konkrete mål ett år frem i tid blir det mye mer overkommelig – og ikke minst motiverende.

Steg 3: Lag en plan

Basert på innsikten du skaffet i steg 1 og målene du satte deg i steg 2, må du definere hva som skal til av konkrete handlinger og endringer i din hverdag for at du skal nå målene dine. Her kommer noen konkrete tips til hva du kan gjøre:

Mat og drikke

  • Spis mindre kjøtt og meieriprodukter

  • Kast mindre mat

Transport

  • Begrens hvor mye du flyr

  • Reis mer kollektivt

Forbruk

  • Kjøp færre nye klær og ting

  • Reparer istedenfor å kjøpe nytt

Reduksjon med entusiasme – er det mulig?

Ja, det mener jeg. Vi må huske at vi faktisk kan ta grep og gjøre en forskjell. Det trenger ikke å være så vanskelig – og husk at alt teller. Uansett om det en så liten ting som at du starter med en kjøttfri dag per uke. Det er mye bedre enn ingenting!

Boktips til deg som ønsker å lære mer:

  • Mitt klimaregnskap av Anja Bakken Riise

  • Green Glam av Ada Martini Strøm

  • Den store klimaguiden av Thomas Horne

  • Gjenbruk med Ingrid & Ingrid av Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne