Hun får det gjort: Mette Nygård Havre, Grønne Verdier/Spis Opp Maten

Mette Nygård Havre

En posisjon er ikke alltid noe du får, den er noe du må ta 

  AW Magazine snakker med CEO’s, ledere, gründere, eksperter og de som går foran, om de store (og ikke så store) spørsmålene om jobb, livet og hvordan de får det gjort.

Hvordan får Mette Nygård Havre det gjort i Grønne Verdier og Spis Opp Maten?

AW: Hva er din stilling, og hva går jobben din ut på?

Mette: Daglig leder av Grønne verdier og grunnlegger av folkebevegelsen @spisoppmaten.

AW: Hvordan vil du beskrive en typisk dag?

Mette: Ingen dager er like hos meg. Noen uker reiser jeg mye, andre er jeg hjemme. Men uansett hvor jeg er så er det første jeg gjør å sjekke sosiale medier. Har det skjedd noe i løpet av natten? Er det kommet inn spørsmål på @spisoppmaten som må besvares? Så poster jeg gjerne et innlegg som jeg har gjort klart dagen før, eller så er jeg inne og kommenterer hos andre som har postet noe som engasjerer. Deretter er det frokost. Alltid havregrøt! Så går jeg i gang med dagens prosjekter. Det består gjerne av noen timer på hjemmekontor. Da er det delt mellom pc og kjøkkenet for å lage innhold til @spisoppmaten. Så er jeg gjerne noen timer ute hos noen av dem jeg jobber for. Stadig titter jeg innom mobilen og sjekker både Instagram, TikTok og Facebook. Så er det å gjøre klar middag til familien, eller bare til meg selv. To ungdommer i hus er travle, de ordner seg gjerne selv innimellom. Mannen min jobber ofte til godt utpå ettermiddagen, da har jeg gjerne tatt på meg løpeskoene allerede og kommet meg til fjells. Jeg må ut og løpe for å få frisk luft, opp pulsen, men også for å gå igjennom dagen og planlegge neste dag. Mange dager starter jeg dagen med løpetur. Det er utrolig hvor mange utfordringer en løpetur kan ordne opp i! Jeg er tidlig til sengs, rundt 22-2230. Det siste jeg gjør er å sjekke mobilen.

AW: Hvordan kom du dit du er i dag? Karrieremessig?

Mette Nygård Havre

Mette: Fra jeg var liten lærte min far meg at om det var noe jeg ville få til så måtte jeg rekke opp hånden og gjøre meg selv synlig. Han lærte meg å bruke stemmen og tørre å kaste meg ut i ulike utfordringer. Det var først som voksen jeg forstod hvor mye jeg hadde lært av ham som liten. Ved siden av utdannelse som lærer og kommunikasjonsmedarbeider, har jeg jobbet masse frivillig. Jeg har vært nestleder i freestylekomiteen i Norges Skiforbund, jeg har vært pressesjef for Ekstremsportveko på Voss og jeg har tatt masse kurs og videreutdanning - ikke minst innen ledelse og styrearbeid. Jeg tror likevel at noe av det aller viktigste er at jeg ofte har sagt ja når jeg har blitt spurt om ting, også ting jeg syntes var skummelt. Det har ført til at jeg i dag liker å kjenne litt på frykten av å få en utfordring som er så stor at jeg er usikker på om jeg klarer den. For jeg er ganske så sikker på at om jeg ikke klarer det på egenhånd, så har jeg alltid noen jeg kan spørre som kan være med på veien mot å få det til. Et stort og godt nettverk og en familie som alltid heier, har gjort at jeg i dag står på egne ben og har skapt min egen arbeidsplass. Det er jeg stolt over.

AW: Hva fikk deg til å starte bedriften din?

Mette: Jeg jobbet i avfallsbransjen og fikk sjokk da jeg så de store mengdene med spiselig mat som ble kastet. Det var nesten som å få et “kall”. Jeg bare kjente at dette måtte jeg fortelle og vise til så mange som mulig. Det var først og fremst idealisme som fikk meg til å tenke at dette kan bli en bedrift, men jeg så fort at dette kan jeg også tjene penger på. Jeg hadde aldri startet for meg selv om ikke jeg trodde at det også ville bli økonomisk bærekraftig. Jeg har også alltid vært opptatt av verdibasert ledelse og hva vi kan gjøre for å endre holdninger og atferd hos folk. I 2017 så jeg at bærekraft kom som en kule og da var det bare å hoppe i det og begynne for meg selv. 

AW: Hva har vært den vanskeligste beslutningen du har tatt i karrieren din?

Mette: Selv om jeg hoppet i det og startet Grønne verdier, så var den vanskeligste avgjørelsen jeg har tatt i karrieren, å si opp en fast jobb som jeg var veldig glad i. Det å skulle si til mine kolleger at nå ville jeg begynne for meg selv- det var tøft. Det var også vanskelig fordi jeg alltid har tjent mer penger enn min mann. Vi ville jo gå en mer usikker økonomisk tid i møte, mannen min sa fra dag en at han var sikker på at dette ville gå bra. Så med det i ryggen var det bare å ta beslutningen og si opp den faste jobben. Jeg angrer absolutt ikke på det, men jeg savner fortsatt de fine kollegene jeg hadde. Heldigvis har jeg god kontakt med mange av dem enda. 

AW: Er jobben din, og jobbhverdagen slik du så for deg at den skulle være?

Mette: Jeg sier stadig at jeg har verdens beste jobb. Ingen dager er like. Det var jo det jeg drømte om. Dessuten får jeg jobbe med å skape en positiv forandring hos folk, spesielt rettet mot mat, men også innenfor andre bærekraftsfelt. 

Mette Nygård Havre

AW: Hva var din første jobb?

Mette: Min første sommerjobb var i en snackbar. Der solgte vi pølser, hamburgere og softis. Jeg lærte spesielt to ting; hygiene når man jobber med mat og at vi ikke skal sløse. Vi fikk kjeft om vi laget for store softis. Ikke med tanke på at det ville bli for mye is for kunden å spise, men med tanke på bedriftens økonomi. Så indirekte lærte jeg om økonomi den gangen da jeg var 15 år. Min første faste jobb var som journalist i sporten hos TV2.no. Jeg var eneste kvinne i gjengen blant masse menn. Jeg stortrivdes! Hadde en utrolig flink sjef og veldig fine kolleger, men etter tre år som nettjournalist ville jeg ut og se mer. Da skiftet jeg jobb til kommunikasjonsbransjen. 

AW: Hvis du skulle gitt et karriereråd til andre, hva ville det ha vært?

Mette: En posisjon er ikke alltid noe du får, den er noe du må ta. Så ikke sitt og vent på muligheten for å rekke opp hånden - det kan være du må gjøre noe fysisk for å komme deg videre i din karriere. Vær hyggelig mot alle du møter på din vei. Hjelper du noen en dag, så hjelper de deg en annen dag. 

AW: Hvordan håndterer du innboksen din?

Mette: Jeg legger meg aldri uten å ha kontroll på innboksen. Selv om den er stappfull av mail hver dag. Det er viktig at de som kontakter meg får en tilbakemelding. Jeg lar meg heldigvis ikke stresse av masse mail. Jeg har enda flere henvendelser i mine kanaler i sosiale medier. Det er litt å svare ut i løpet av en dag. 

AW: Hva har du kjøpt som har gjort den største forskjellen i produktivitet. 

Mette: Det må jo være mobiltelefonen min. Den er jeg avhengig av. 

AW: Når det gjelder klær, hva er ditt power-outfit, eller hva går du vanligvis med på jobb?

Mette: Når jeg er ute og holder foredrag eller er i viktige møter så går jeg som oftest i noe grønt. Det kan være dressjakke eller strikkegenser. Det kommer helt an på hvem jeg skal møte eller snakke med eller til. Jeg kler meg etter anledning. Jeg trives best i sneakers, men liker også å ta på høye hæler en sjelden gang. Merkelig at det der med å komme litt høyere opp gir en spesiell selvtillit. 

AW: Har du en fast morgenrutine eller andre vaner som er viktig for deg i hverdagen?

Mette: De beste morningene for meg er om jeg får meg en fjelltur opp Ulriken før alle i huset våkner og før arbeidsdagen begynner. Ellers er min faste morgenrutine å spise havregrøt med masse frukt.

AW: Har du en rollemodell i næringslivet eller i livet?

Mette: Jeg har flere. Men jeg vil nevne Kjersti Kildahl som var min sjef da jeg begynte i avfallsbransjen. Hun var fremoverlent, modig, inspirerende, kunnskapsrik og kul. Hun viste at når du står for noe så holder du deg til det. Så må jeg nevne min gode venn Helene Kubon Skulstad som har gått fra å være partner i PwC Norge til å bli partner i PwC i USA. Hun bor og jobber i Boston og er den tøffeste damen jeg kjenner. Så klok, uredd og får gjennomslag for det hun jobber med. Jeg er heldig som er omringet av gode folk med mye bra energi. Det smitter. 

Aktuelt med..

Mette Nygård Havre

AW: Hva blir hovedfokuset ditt i sommer? Er det noen ting du skal gjøre annerledes eller store mål du ønsker å nå?

Deg: I sommer har jeg som mål å komme meg inn til enda flere bedrifter og lære de ansatte opp til å bli gode matreddere. Jeg har noen spennende samarbeid på gang og kjenner at det har gitt meg masse ny energi. Sammen får vi til positiv endring! 

Den ene eller andre?

AW: Hjemmekontor eller kontoret?

Mette: Hjemmekontor

AW: Matpakke eller kjøpe lunsj ute? 

Mette: Matpakke - gjerne med middagsrester fra dagen før!

AW: Hva har du alltid på kontorpulten?

Mette: PC, mobil og blomster. Jeg elsker blomster, og min kontorpult er ofte spisebordet.