Cecilie er en erfaren foredragsholder, forfatter, mentor, mor og isbader.

The Collective Issue
Sommer 2021

Sorter verdiene dine

Hva, og hvem, skal få tiden din?

Publisert Sist oppdatert

Hvordan velge hva – og hvem – som skal få tiden vår i en travel hverdag? Vi vil så gjerne bidra til fellesskapet ved å si ja til så mye; være imøtekommende og serviceorienterte på alle våre ulike arenaer. Det er fort gjort å føle seg ytrestyrt og utilstrekkelig når alle vil ha en bit av oss, og vi ikke klarer å holde det vi lover verken i jobbsammenheng eller privat.

En av de vanligste feilene vi gjør, i beste mening, er å vise for mye velvilje overfor omgivelsene våre. Vi bekrefter til en venn, at «ja, nå må vi møtes over en kaffe snart», og vi smiler bekreftende når en kollega spør om vi har tid til å hjelpe. Vi takker ja til å ta det møtet på jobben i morgen, og selvsagt stiller vi opp når en venn ber om hjelp med flyttelasset sitt, eller trenger noen til å passe hunden sin i helgen. Fordi vi vil jo så gjerne. Utfordringen er at vi vil for mye, sier ja til for mye, og dermed blir vi lett den personen som ikke holder ord, den som ikke klarer å følge opp alt, den som heller ikke holder tiden.

Ta verdibaserte valg, er mitt tips. Verdiene dine er grunnfjellet i hvem du er, og hva du har tro på. Pass på at du er bevisst når du prioriterer tiden din og energien din; la dine verdier være styrende når du tar valg i hverdagen.

De gangene vi går på akkord med de viktigste verdiene våre, kjenner vi det: Vi blir triste, ampre, stressede, irritable – eller utbrente. Om det vi bruker store deler av tiden vår på ikke gir mening, mister vi både mot og motivasjon. Jeg møter stadig personer som ikke engang har innsett at de har valgt en jobb, en partner eller en livsstil som strider mot deres egne grunnleggende verdier. Vær trygg på hva dine viktigste verdier er, og sjekk ut jevnlig at du er der du skal være.

Vi vil så mye, og ja, det vil jeg også. Men vi klarer ikke gjøre alt vi har lyst til, eller stille opp for alle som ønsker en bit av oss. Begynn med å rangere verdiene dine: Hva er aller, aller viktigst for deg? Klare prioriteringer gir klar kommunikasjon, færre misforståelser og skuffelser. Både for deg selv og for din omverden.

Når du har kartlagt verdiene dine, og er trygg på hva som er viktigst for deg, spør deg selv hvordan du vil at omgivelsene dine skal omtale deg. Kompisen, kollegaen, søsteren eller gamle foreldre – hva vil du de skal si om deg når du ikke er i rommet? Hva sier de om hvem du er? Hva kommuniserer du i hverdagen gjennom handlingene dine? Sannsynligvis ønsker du at de beskriver deg i tråd med verdiene dine, i tråd med hvem du vet at du er.

For å oppnå det er vi nødt til å tåle at vi ikke er gode på alt, eller gode for alle.

Vi vil så mye, og det er fort gjort å vise seg fleksibel, si ja når vi vet at vi ikke har tid til den kaffekoppen, og at vi ikke kommer til å klare å utføre den arbeidsoppgaven som vi nettopp har sagt at vi skal gjøre. Men resultatet? Vi opplever at vi ikke strekker til, og omgivelsene ser oss etter hvert som den personen de ikke helt stoler på. Da, og først da, har vi grunn til å kjenne på samvittigheten vår.

For, folk flest hører ikke på hva du sier, de ser hva du gjør. Når ord og handling ikke stemmer, oppleves det som negativt selv om utgangspunktet var at du ville være vennlig. Velg hvilke fellesskap som har størst verdi for deg, og hvor du vil legge tiden din. Det gir deg også svaret på hvor du må avstå fra å bidra.

Gjør du det du har tro på, når du også inn til andre mennesker som en ekte og oppriktig person, og du viser at du er til å stole på. Enda viktigere: Du lever godt med de valgene du tar og er fjellstø i troen på at du gjør det rette, fordi du vet hva som har størst verdi for deg og for dine nærmeste.

Å være tro mot hvem vi er krever trening og mot. Våg å være den versjonen av deg selv. Det kan bety noen vanskelige valg i starten, på vei mot en mer verdibasert hverdag.

Her er noen tips å starte med:

Finn verdiene dine, og prioriter dem

Hva er viktigst for deg? Hva betyr mest? Vær trygg, stå støtt, evaluer jevnlig at du er der du ønsker å være. Å leve etter verdiene våre handler om hvem vi ønsker å være, og det hjelper oss til å velge hva vi ønsker å gjøre, når vi ikke kan bruke tiden på alt som høres hyggelig ut.

Gjør «når jeg er 80 år»-øvelsen – hver uke, hver dag

Se for deg at du er 80 år i dag, og spør deg selv: Om jeg skulle leve livet mitt om igjen – hvordan ville jeg brukt denne dagen, denne uken eller dette året? Hvilke minner ønsker du å ha, hva vil du være stolt av? Hva vil du angre på at du ikke gjorde? Denne øvelsen er essensiell for å klare å omprioritere nå, i stedet for å skyve ting til neste uke, neste måned, neste år. Øvelsen hjelper deg med å prioritere i hverdagen, og til å våge å ta de valgene som viser hvem du er.

Vær tydelig med omgivelsene dine

Unngå å skape forventninger du ikke kan innfri. Si det som det er, fremfor å gi håp om at du stiller på noe du ikke har kapasitet til. Husk også på at vi trenger ikke alltid å utdype. Det holder å si at «Det har jeg ikke kapasitet til» eller «Det passer ikke den dagen».

Skill mellom dårlig samvittighet og andres urealistiske forventninger

Tilstedeværelse for oss selv og andre krever at noe og noen velges bort. Våg å gjøre det. Dersom du velger i tråd med verdiene dine og er vennlig og tydelig, unngår du den dårlige samvittigheten.

Til slutt:

Vær realistisk når du endrer vaner i takt med verdiene dine. En eller to nye vaner om gangen er nok når de skal trenes inn i hverdagen.

NB: Deler av teksten er hentet fra boken «Tid til alt» (av Cecilie Thunem-Saanum, Kagge Forlag).

Kunsten å si nei, og fortsatt være et ja-menneske:
Tilby alltid et alternativ

Av og til må vi si nei, selv om vi svært gjerne ønsker å hjelpe dem som spør oss om noe. Å si nei har vært noe jeg har måttet trene mye på. Men så lærte jeg meg en måte som gjorde det lettere. Hver gang jeg sier nei, tilbyr jeg samtidig et alternativ – altså en annen løsning.


Dersom du ikke har tid eller kapasitet til å hjelpe, så tilby et alternativ. Det kan være et annet tidspunkt for å treffes, eller at du vet om en kollega som kanskje kan hjelpe til når du selv er for travel. Når en venn ønsker å møtes til middag og du ikke kan eller vil prioritere den tiden til det, foreslå at dere kan møtes i en annen setting og på et annet tidspunkt. Det kan være å gå på trening eller handletur sammen, eller å treffes over en kaffekopp før jobb en morgen.


Ved å tilby en alternativ løsning er du imøtekommende, samtidig som du setter grenser. Skal vi klare å være til stede i hverdagen og holde det vi lover, er det essensielt at vi klarer å sette disse grensene.