Kvinnehelse

Bedre kvinnehelse skaper flere vinnere
– og nøkkelen er en livslang hormonbalanse som vil øke kvinners kognitive funksjon!
Hormonhelse høres kanskje "usexy" ut, men det er en kritisk del av kvinnehelse som vi må ta på alvor for å bygge et mer inkluderende og bærekraftig arbeidsliv.
I en tid der kvinnelige ansatte tar en større plass og setter agendaen i næringslivet, er det en viktig faktor som ofte overses: hormonhelse. Dette berører alle kvinner – fra ungdomstiden til overgangsalderen – og har en direkte innvirkning på trivsel, produktivitet og lederskap.
Når vi skal bygge en bærekraftig kvinnehelse, er hormonhelse et tema som ofte blir oversett, til tross for at det berører kvinner gjennom hele livet. Internasjonal forskning viser at hormonhelsen er helt avgjørende for kvinners kognitive funksjon. Det betyr at for å bevare «de kloke kvinnehodene» i næringslivet, så er vi nødt til å lære og forstå hvor viktig hormonbalansen er for kvinner som skal prestere og levere på toppnivå.

En hormonell berg- og dalbane
Mange er ikke klar over at perimenopausen – perioden før overgangsalder – begynner når du er 35+ år. Men dersom du har opplevd mye stress i livet, så kan perimenopausen allerede begynne i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. I media ser vi stadig flere oppslag om kvinner som har kommet i for tidlig overgangsalder, sliter med å bli gravide og som får diagnosen endometriose. Dette skyldes hormonelle ubalanser, som kan forsterkes om du også på morsiden har arvelige hormonelle utfordringer.
Kvinner i 30-årene skal balansere sin egen karriereutvikling, parforhold og kanskje skape et familieliv, og ja: da kan dette være en utfordrende tid preget av stress og hormonelle svingninger. Gjennomsnittsalderen for menopausen, som markerer den dagen det er 1 år siden en kvinne hadde sin siste naturlige menstruasjon, er 52 år i Norge. Det betyr at alle kvinner har en naturlig «berg- og dalbane av hormonsvingninger» i disse tjue årene. Har du i tillegg opplevd mye stress, traumer eller helseutfordringer, så vil denne «livsbagasjen» ofte gi seg utslag i sterkere hormonelle ubalanser. Da kan du lettere kjenne på symptomer slik som: søvnproblemer, hjernetåke, migrene, utbrenthet, muskel- og skjelettplager, leddsmerter, betennelse, væskeopphopning i kroppen, overvekt, angst og depresjoner.
Livsfasen hvor kvinner går inn i peri- og menopausen er den samme tidsperioden hvor mange kvinner står overfor både karrieremessige og personlige utfordringer. Dessverre er det alt for mange kvinner som blir unødvendig slitne og utbrent, og statistikken viser at mange opplever skilsmisse og samlivsbrudd i disse årene. Ser vi nærmere på bruken av antidepressiva, sovemedisiner og smertedempende medisiner – så samfaller dette også med denne livsfasen for mange hardtarbeidende kvinner.
Hva kan vi lære av toppidretten?
Etter flere tiår som foredragsholder og coach for bedrifter og næringslivsleder, samt som mental trener for topidrettsutøvere har en tendens blitt tydelig. I toppidretten er det en mye større forståelse for hvordan hormonhelse påvirker prestasjonen til våre vinnere. Idrettsutøvere fokuserer derfor mye på hormonbalanse, ofte kamuflert som «mental trening», for å oppnå maksimal optimal fysisk og mental ytelse. På samme måte bør kvinner i næringslivet anerkjenne betydningen av hormonhelse for å prestere på sitt beste.
Hormonhelse er derfor mer enn bare en personlig sak; det er en samfunnsutfordring. Når vi investerer i kvinner og deres helse, investerer vi i fremtidige generasjoner og i samfunnets bærekraft. Hormonelle ubalanser kan føre til økt sykefravær, redusert produktivitet og lavere trivsel. Når kvinner har en god hormonhelse så holder de seg friskere, de er mer engasjerte, kreative, løsningsorienterte og i stand til å levere bedre resultater.
La oss skape flere vinnere i næringslivet
Ved å investere i kompetanseheving og konkrete tiltak som fremmer hormonhelse vil vi styrke vinnerkulturen i bedrifter. Dette vil ikke bare bidra til bedre fysisk og mental helse for kvinner, men også skape et mer produktivt, inkluderende og bærekraftig arbeidsmiljø – for både de kvinnelige og mannlige ansatte. Arbeidsplasser som tar hormonhelse på alvor, vil stå bedre rustet til å tiltrekke seg og beholde kvinnelige talenter, samtidig som de gir kvinner muligheten til å prestere på sitt beste både i arbeidslivet og privatlivet – og jeg mener at dette er nøkkelen til langvarig suksess.
Ved å heve kompetansen innen hormonhelse, så vil vi også forbedre den kognitive funksjonen hos kvinner. En helhetlig tilnærming som kombinerer utdanning, støtte, arbeidsmiljøforbedringer og livsstilsendringer, er essensiell for å oppnå en bærekraftig kvinnehelse.
En ny kvinnerevolusjon?
Vil det å heve kompetansen innen hormonhelse og forbedre kognitiv funksjon endre fremtiden positivt? Ja mener jeg, og anser dette som en viktig investering for næringslivet. Men da kreves det en helhetlig tilnærming som involverer utdanning, støtte, livsstilsendringer og en kultur for åpenhet. Med riktig fokus og tiltak kan vi oppnå en bærekraftig kvinnehelse som gagner både arbeidslivet og hjemmemiljøet, og som legger til rette for at kvinner kan prestere på sitt beste i alle livets faser. La oss sammen skape et samfunn der hormonhelse er en prioritet, og der kvinner kan utvikle seg positivt både profesjonelt og personlig. Vil du bli med på denne endringen og skape mer empowerment for kvinner på arbeidsplassen? Vi trenger deg med på laget!