Kvinnehelse

Kvinnekroppen er i kontinuerlig endring – fra ungdomstid til overgangsalder. Når vi forstår hvordan hormonell balanse påvirker kvinners kognitive funksjon, lederskap og trivsel, kan vi bygge et mer inkluderende og bærekraftig arbeidsliv.

Bedre kvinnehelse skaper flere vinnere

– og nøkkelen er en livslang hormonbalanse som vil øke kvinners kognitive funksjon!

Publisert

Hormonhelse høres kanskje "usexy" ut, men det er en kritisk del av kvinnehelse som vi må ta på alvor for å bygge et mer inkluderende og bærekraftig arbeidsliv.

I en tid der kvinnelige ansatte tar en større plass og setter agendaen i næringslivet, er det en viktig faktor som ofte overses: hormonhelse. Dette berører alle kvinner – fra ungdomstiden til overgangsalderen – og har en direkte innvirkning på trivsel, produktivitet og lederskap. 

Når vi skal bygge en bærekraftig kvinnehelse, er hormonhelse et tema som ofte blir oversett, til tross for at det berører kvinner gjennom hele livet. Internasjonal forskning viser at hormonhelsen er helt avgjørende for kvinners kognitive funksjon. Det betyr at for å bevare «de kloke kvinnehodene» i næringslivet, så er vi nødt til å lære og forstå hvor viktig hormonbalansen er for kvinner som skal prestere og levere på toppnivå.

Rebekka Nøkling jobber som coach og hun opplever at mange av hennes kvinnelige klienter beskriver dette som en fase hvor de føler at de har mistet seg selv og at selvtilliten i jobbsammenheng sakte men sikkert har forsvunnet.

En hormonell berg- og dalbane

Mange er ikke klar over at perimenopausen – perioden før overgangsalder – begynner når du er 35+ år. Men dersom du har opplevd mye stress i livet, så kan perimenopausen allerede begynne i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. I media ser vi stadig flere oppslag om kvinner som har kommet i for tidlig overgangsalder, sliter med å bli gravide og som får diagnosen endometriose. Dette skyldes hormonelle ubalanser, som kan forsterkes om du også på morsiden har arvelige hormonelle utfordringer. 

Kvinner i 30-årene skal balansere sin egen karriereutvikling, parforhold og kanskje skape et familieliv, og ja: da kan dette være en utfordrende tid preget av stress og hormonelle svingninger. Gjennomsnittsalderen for menopausen, som markerer den dagen det er 1 år siden en kvinne hadde sin siste naturlige menstruasjon, er 52 år i Norge. Det betyr at alle kvinner har en naturlig «berg- og dalbane av hormonsvingninger» i disse tjue årene. Har du i tillegg opplevd mye stress, traumer eller helseutfordringer, så vil denne «livsbagasjen» ofte gi seg utslag i sterkere hormonelle ubalanser. Da kan du lettere kjenne på symptomer slik som: søvnproblemer, hjernetåke, migrene, utbrenthet, muskel- og skjelettplager, leddsmerter, betennelse, væskeopphopning i kroppen, overvekt, angst og depresjoner. 

Livsfasen hvor kvinner går inn i peri- og menopausen er den samme tidsperioden hvor mange kvinner står overfor både karrieremessige og personlige utfordringer. Dessverre er det alt for mange kvinner som blir unødvendig slitne og utbrent, og statistikken viser at mange opplever skilsmisse og samlivsbrudd i disse årene. Ser vi nærmere på bruken av antidepressiva, sovemedisiner og smertedempende medisiner – så samfaller dette også med denne livsfasen for mange hardtarbeidende kvinner.

Kvinnelivets hormonfaser:

1. Ungdomstiden: I ungdomsårene opplever jenter betydelige hormonelle forandringer som påvirker både kropp og sinn. Menstruasjonssykluser, PMS og hormonelle svingninger kan skape utfordringer som påvirker skoleprestasjoner og selvtillit. Som ledere er det viktig å anerkjenne disse tidlige utfordringene og skape en kultur der unge kvinner får den støtten de trenger.

2. Graviditet: Graviditet er en spennende, men også utfordrende tid. Hormoner svinger, og mange kvinner opplever fysiske og mentale helseutfordringer. En av ti kvinner opplever også fødselsdepresjon, og det er både viktig å forebygge dette og ta vare på kvinner som går gjennom en slik depresjon. Bedrifter som tilbyr fleksible arbeidsordninger og graviditetsvennlige tiltak, viser at de verdsetter kvinnelige ansatte i denne livsfasen. Å forstå hormonelle endringer kan også hjelpe ledere til å skape mer inkluderende arbeidsplasser.

3. Perimenopause og overgangsalder: Perimenopausen kan begynne så tidlig som i 30-årene, og med menopausen som vanligvis inntreffer rundt 52 år, er dette en periode der kvinner ofte har mange baller i luften – karriere, barn, parforhold og kjøp av bolig som medfører store økonomiske lån for de fleste. Stress, både relasjonsmessig og på cellenivå, kan føre til lavere nivåer av progesteron, kjent som "kroppens naturlige valium." Tap av progesteron vil gjøre kvinner enda mer sårbare for stress, som igjen stjeler progesteron – og det er lett å komme inn i en uheldig hormonsirkel. Dette fører videre til østrogendominans som kan gi kvinner enda mer uro, hukommelsestap, kognitiv reduksjon, angst og mangel på lyst til både romantikk og erotikk. Andre klassiske overgangsaldersplager er hetetokter, vaginal tørrhet, humørsvingninger og søvnforstyrrelser. Alt dette kan lett påvirke både livskvaliteten og arbeidsytelsen negativt.

Hva kan vi lære av toppidretten? 

Etter flere tiår som foredragsholder og coach for bedrifter og næringslivsleder, samt som mental trener for topidrettsutøvere har en tendens blitt tydelig. I toppidretten er det en mye større forståelse for hvordan hormonhelse påvirker prestasjonen til våre vinnere. Idrettsutøvere fokuserer derfor mye på hormonbalanse, ofte kamuflert som «mental trening», for å oppnå maksimal optimal fysisk og mental ytelse. På samme måte bør kvinner i næringslivet anerkjenne betydningen av hormonhelse for å prestere på sitt beste.

Hormonhelse er derfor mer enn bare en personlig sak; det er en samfunnsutfordring. Når vi investerer i kvinner og deres helse, investerer vi i fremtidige generasjoner og i samfunnets bærekraft. Hormonelle ubalanser kan føre til økt sykefravær, redusert produktivitet og lavere trivsel. Når kvinner har en god hormonhelse så holder de seg friskere, de er mer engasjerte, kreative, løsningsorienterte og i stand til å levere bedre resultater.

La oss skape flere vinnere i næringslivet

Ved å investere i kompetanseheving og konkrete tiltak som fremmer hormonhelse vil vi styrke vinnerkulturen i bedrifter. Dette vil ikke bare bidra til bedre fysisk og mental helse for kvinner, men også skape et mer produktivt, inkluderende og bærekraftig arbeidsmiljø – for både de kvinnelige og mannlige ansatte. Arbeidsplasser som tar hormonhelse på alvor, vil stå bedre rustet til å tiltrekke seg og beholde kvinnelige talenter, samtidig som de gir kvinner muligheten til å prestere på sitt beste både i arbeidslivet og privatlivet – og jeg mener at dette er nøkkelen til langvarig suksess.

Ved å heve kompetansen innen hormonhelse, så vil vi også forbedre den kognitive funksjonen hos kvinner. En helhetlig tilnærming som kombinerer utdanning, støtte, arbeidsmiljøforbedringer og livsstilsendringer, er essensiell for å oppnå en bærekraftig kvinnehelse.

Rebekkas tips til å sikre en helhetlig tilnærming:

Utdanning og bevisstgjøring. 

Det første steget mot å heve kompetansen innen hormonhelse er å øke bevisstheten. Dette kan oppnås gjennom:

Workshops og seminarer: Arrangere informasjonsmøter om hormonhelse, hvordan hormonelle forandringer påvirker kropp og sinn, og hvilken innvirkning dette har på trivsel og produktivitet. 

Informasjonsmateriell: Informere om livsstilsfaktorer som kosthold, fysisk aktivitet og stressmestring som påvirker hormonbalansen direkte. Viktig å fortelle om naturlige metoder å balansere hormonene, men også opplyse om hormonpreparater om kvinner skulle trenge det i tillegg.

Støtteordninger på arbeidsplassen. 

For å sikre at kvinner får den støtten de trenger i møte med hormonelle utfordringer, bør arbeidsgivere implementere:

Fleksible Arbeidsordninger: Tilrettelegge for fleksible arbeidstider og muligheter for hjemmekontor, som kan redusere stress og gi kvinner mulighet til å håndtere hormonelle svingninger bedre.

Helsetjenester: Tilby tilgang til helseressurser som rådgivning fra fagpersoner som kan hjelpe kvinner med å håndtere hormonelle ubalanser og fremme en god hormonhelse.

Mentorordninger: Skape mentorprogrammer der erfarne kvinner kan veilede og støtte yngre kolleger i å navigere hormonelle utfordringer samtidig som de utvikler sin karriere.

Livsstilsendringer og helsefremmende tiltak. 

Både på jobben og hjemme er livsstilsendringer avgjørende for å oppnå bærekraftig kvinnehelse. Dette inkluderer:

Kosthold: La ansatte gå på mat- og hormonkurs for å få biokjemiske ernæringsråd og lære mer om hormongunstig mat med høy biotilgjengelighet (som betyr hva og hvor raskt cellene klarer å ta opp de hormonbalanserende næringsstoffene).

Fysisk aktivitet: Fremme regelmessig fysisk bevegelse som en del av arbeidsdagen. Dette kan inkludere kortere treningsøkter, som forskerne kaller «Activity Snacks» og som baserer seg mye på Blue Zones-forskningen ved Harvard University. Det kan også være gå-møter eller forskningsbasert hormonyoga- og meditasjonsklasser i arbeidstiden som fremmer en god hormonbalanse og mental klarhet.

Stressmestring: Implementere programmer for stressmestringsøvelser og avspenningsteknikker. Å lære ansatte hvordan de kan håndtere stress og øke den naturlige hormonbalansen gjennom forskningsbaserte øvelser som kan bidra til bedre hormonbalanse og kognitiv funksjon.

Åpenhet og dialog. 

For å skape et støttende miljø må det være rom for åpenhet og dialog om hormonhelse:

Arbeidskultur for åpenhet og psykologisk trygghet: Skape en kultur der det er greit å snakke om hormonhelse og relaterte utfordringer – og kombinere dette med støtte fra hormoneksperter. Dette kan bidra til å redusere stigma og oppmuntre til støtte blant kolleger.

Tilbakemelding og evaluering: Regelmessig evaluere tiltakene som er iverksatt, og be om tilbakemelding fra ansatte om hva som fungerer og hva som kan forbedres.

En ny kvinnerevolusjon? 

Vil det å heve kompetansen innen hormonhelse og forbedre kognitiv funksjon endre fremtiden positivt? Ja mener jeg, og anser dette som en viktig investering for næringslivet. Men da kreves det en helhetlig tilnærming som involverer utdanning, støtte, livsstilsendringer og en kultur for åpenhet. Med riktig fokus og tiltak kan vi oppnå en bærekraftig kvinnehelse som gagner både arbeidslivet og hjemmemiljøet, og som legger til rette for at kvinner kan prestere på sitt beste i alle livets faser. La oss sammen skape et samfunn der hormonhelse er en prioritet, og der kvinner kan utvikle seg positivt både profesjonelt og personlig. Vil du bli med på denne endringen og skape mer empowerment for kvinner på arbeidsplassen? Vi trenger deg med på laget!