Sommerspalten, Anna Knudsen

Anna Knudsen

Ideer til Realitet: Boklansering, Utfordringer og Ledelsesstil

I serien "Sommerspalten" skal vi dykke inn i livene og sommerplanene til noen av landets mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner innenfor næringslivet. Fra teknologi og innovasjon til mangfold og bærekraft, vil disse kvinnene dele sine erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Vi vil også få innblikk i det litt enklere, som sommertradisjoner og leseplaner for sesongen. I denne utgaven av spalten blir vi bedre kjent med Anna Knudsen, sjefredaktøren i AW Magazine og eier av Moxie Group. 

Publisert Sist oppdatert

Anna Knudsen, startet holdingselskapet Moxie Group da hun var 23 år i 2016. Hun er sjefredaktør i AW Magazine. For sitt arbeid med likestilling og fremming av rollemodeller, mottok hun SHE Award i 2022, som ble delt ut av SHE Conference. Anna jobber med forretningsutvikling, er styremedlem og foredragsholder. 

AW: Hva står på leselisten din denne sommeren?

 Jeg har med meg et par bøker i sommer. Den ene er bestselgeren fra Danmark “Hvis det skulle komme et menneske” av den danske forfatteren Thomas Korsgaard. Ellers var jeg så heldig å få et eksemplar av Carina Carl etter en hyggelig prat, som hun har skrevet sammen med Rebekka Egeland «Jobbpsykologi», og så leser jeg Danby Choi sin “Kanseller meg hvis du kan”, for litt skriftlig debatt. I tillegg har jeg jo selv nå skrevet en bok som kommer ut i september. Den har jeg også med meg, slik at jeg kan lese gjennom for hundrede gang, for å pirke på det som pirkes ved kan. 

AW: Har du en sommertradisjon eller et favorittsted du alltid vender tilbake til?

Stort sett hver sommer frem til 2019, har jeg alltid vært i Lillesand om sommeren, stedet hele min familie kommer fra. Lange dager ved sjøen og i båt. Dessverre har jeg ikke den samme tilknytningen til Lillesand lengre. Da blir det å selv bygge nye sommertradisjoner med mannen jeg er sammen med. Han har tilbrakt alle somre i familiens hus i Spania. Så det er der jeg tilbringer sommerens første uker i år som i fjor. 

AW: Er det en ny hobby eller ferdighet du ønsker å utforske i løpet av sommeren? 

Denne sommeren har jeg to fokus, det ene er å øve på å bare være til stede. Legge bort duppeditter, med mindre jeg har et faktisk formål. Det siste året, i prosessen med boka jeg har skrevet, har jeg lyst til å videre utforske skrivingen min ytterligere. Så dersom jeg føler for det, skal jeg bruke tiden på å skrive. Jeg har allerede to andre bokprosjekter jeg har lyst til å utforske. Og det kommer aldri dårlig med å utvikle egne skriveferdigheter når jeg driver et magasin ;-) ... Og så skal jeg øve på å stupe da!

AW: Kan du dele en nylig utfordring på jobb og hvordan du overkom den?

De siste fire årene har utfordringene kommet på løpende bånd på grunn av pandemien, men også fordi jeg driver flere bedrifter. Det er uunngåelig. Det siste halve året, har det hovedsakelig dreid seg om kapasitetsutfordringer og kabalen som må gå opp med tanke på medarbeidere og fordeling av oppgaver. Den kabalen tar opp en del tankevirksomhet. Samtidig har jeg stor tro på at mye faller på plass, så lenge du tar et steg av gangen, og gir det tid. Det er hva jeg har erfart dette halve året, som gjør at vi er godt rigget til det neste. 

AW: Hvordan balanserer du arbeid og fritid i sommermånedene?

Sommeren er på noen områder svært travle og høysesong for en av bedriftene jeg driver. Jeg har derfor innsett at jeg aldri kan ta hundre prosent ferie. Dersom jeg skal ta ferie, er det vel mer 80–90% ferie. Jeg har ting å følge opp, og til syvende og sist er det jeg som har ansvaret for at ting følges opp. Men dette har jeg gjort nå de siste ni årene, og noe jeg lever svært godt med. Jeg kan godt like å ha ting å bryne meg på og tenke på som kan forbedres i bedriftene om sommeren, men jeg forsøker ikke å bruke tid på å produsere. Det er målet mitt innen juli hvert år – at det meste er ferdig produsert, slik at jeg kun trenger å sjekke inn på enkelte saker. Så det blir også mye fri til å lade. 

AW: Hvordan tilbringer du tiden din når du virkelig skal koble av og lade batteriene?

Jeg elsker god tid om morgenen, og virkelig få tid til å drikke en god kopp med kaffe, og være i ro. Det er for meg luksus (også noe jeg forsøker å få til i hverdagene resten av året). Jeg kobler av aller best ved å lage et godt måltid og dele en flaske god vin sammen med mannen. I tillegg har jeg skrevet mye siden 2017, men det er først det siste året jeg har innsett at det for meg også kan være en fin avkobling. Ja, også bor jeg jo rett ved skogen, så en tur der er aldri feil. 

Jobb og livet..

Anna Knudsen

AW: Hvilke mål har du satt deg for resten av året?

Først av alt så har jeg store ambisjoner og mål for AW, som jeg håper vi klarer å realisere i høst. Blant annet at flere skal ønske å abonnere på AW og at vi får på plass noen gode samarbeidspartnere som blir med på de spennende prosjektene vi har planlagt. I tillegg har jeg jo denne boka da – og mye tid vil gå til den i september. Det er kjempespennende å tenke på at den har blitt kjøpt inn av de store bokhandlerne og vil være tilgjengelig i hele Norge. Og så skal vi fortsette å bygge selskapene sterkere. 

AW: Hva betyr lederskap for deg, og hvordan har din stil utviklet seg?

På mange måter betyr lederskap for meg, det å ta ansvar. Alle er en leder, og har ansvar for noe. Om ikke annet, ansvar for seg selv. Jeg tror at vi har større kraft til å påvirke vår egen og andres situasjon enn hva vi selv tror. Er det mistrivsel på jobb, så kan du vise lederskap og gjøre noe med situasjonen. Ønsker du at det skal være mer ting som skjer sosialt på jobb, er det som regel ingenting som hindrer deg til å selv initiere en sammenkomst. På den andre siden, så har jeg ikke så mye til overs for ansvarsfraskrivelse. Mulig det er det motsatte av lederskap. 

Så det er vel også et slik lederskap jeg selv forsøker å lede. Å gi mandat og tillit til medarbeidere til selv å ta ansvar. Det innebærer blant annet også å ta ansvar for å be om hjelp, dersom det er hva de trenger. 

AW: Hvilken lærepenge har vært mest verdifull for deg? 

Pandemien og etterdønningene har lært meg mye. Blant annet at en ikke skal ta eksistensielle valg for bedriften, i ekstraordinære tider. 

AW: Kan du fortelle om en person som har påvirket din karriere?

Her har jeg flere å takke, men jeg lurer på om jeg her skal slå et slag for min foreleser i entreprenørskap på BI, Tor Haugnes. Jeg liker å tro at han så noe i meg tidlig i studiene, og hadde alltid en åpen dør for å lytte til mine ideer og tanker. Og en tilbakemelding som jeg satte stor pris på var; “Selvfølgelig kan du klare det, Anna” , da jeg luftet tankene mine om å starte enda et selskap. Selv nå, ni år etter første møtet, er han ikke lenger enn en melding eller telefon unna, noe jeg setter stor pris på!

AW: Hvordan definerer du suksess?

Å ha stilt seg selv i posisjonen som gir mulighet til å velge hva en skal bruke tiden sin på er per nå min definisjon av suksess. 

Det er en form for frihet, som også innebærer økonomisk frihet. Jeg har mange mål jeg skal nå, men på mange måter har jeg i svært stor grad anledning til selv å velge hva jeg bruker min tid på. Så i den definisjonen har jeg oppnådd den, selv om jeg har en del å gå på ved den økonomiske friheten. 

Litt ekstra..

Anna Knudsen

AW: Hvordan påvirker globale hendelser deg, din forretningsstrategi eller ledelsesstil?

Jeg jobber på tvers av landegrenser, noe som betyr at alt som skjer i verden, påvirker det som skjer. Presidentvalget i USA påvirker markedet. Krig og uoverensstemmelser i verden påvirker hva vi retter fokus mot, og får meg til å tenke på min egen rolle i dette livet, og hva jeg ønsker å bidra med! 

AW: Hva skulle du ønske at flere engasjerte seg i?

 Jeg skulle egentlig ønske at flere engasjerte seg generelt sett, og tar aktive valg for sitt eget ståsted. Og så skulle jeg ønske at det var større rom for å mene noe, slik at vi kan starte flere samtaler rundt viktige spørsmål i samfunnet og i verden. Jeg blir inspirert av de som tør å stå for noe!