Siw står bak Happy Penger Aldri mer inkasso. Hun er utdannet siviløkonom og økonomijournalist, og hun har jobbet med å gjøre penger dødsenkelt i over 10 år.

The Money Issue
Vinter 2021

Go get rich, bitch

Verden trenger flere kvinner med cash, frihet, trygghet og makt til å gjøre en forskjell.

Publisert Sist oppdatert

Jeg elsker penger, og jeg er ikke redd for å si det. Penger kan kanskje ikke kjøpe lykke, men det kan kjøpe trygghet, frihet og makt, og det er digg nok det også. Derfor er det så frustrerende at kvinner fortsatt henger etter. Menn sparer 2,3 milliarder kroner mer i året enn kvinner og får utbetalt 28 prosent mer i pensjon, og til gjengjeld er 86 prosent av alle minstepensjonister kvinner. Fattigdom i Norge er et inntektsproblem, og det rammer oftere kvinner enn menn. Det er på tide at vi kvinner tar makten og friheten vi fortjener.

Mitt mål er å bidra til flest mulig kvinnelige (mange)millionærer. Verden trenger nemlig flere kvinner med frihet, makt og penger.

Min tredelte plan

Min hemmelige plan om å berike verden med kvinnelige (mange)millionærer består av tre deler. Den første delen går ut på å oppfordre kvinner til å søke seg til høyere betalte stillinger, kreve høyere lønn og ta seg bedre betalt som gründere.

Den andre delen handler om å få kvinner til å bruke mindre av inntekten sin på puter og pledd. Vi bruker mer av våre penger på forbruk som ikke gir varig verdi, som klær og utstyr til barn, mat og instagramvennlig interiør.

Og den tredje, og viktigste, delen går ut på å gjøre flest mulig kvinner til investorer. Jeg vil at kvinner skal bli børsmillionærer heller enn gjeldsmillionærer.

Børsen er for alle

Det er en myte at investering er for de rike og heldige. Investering er for alle. Jo flere som blir investorer, desto mer demokratisk blir rikdommen fordelt.

Jeg blir trist, sint og oppgitt hver gang jeg ser påstanden om at investering kun er for

de med høy lønn. Det stemmer ikke. Og det gjør at folk med helt vanlig lønn, lav lønn, AAP eller uføretrygd går glipp av rentes rente-effekten, som er den sterkeste kraften i universet, bortsett fra kanskje tyngdekraften og kjærlighet.

Er ikke aksjeinvestering for risikabelt for folk flest? Det kommer an på hvordan du gjør det. Velg indeksfond fremfor å stole på tips om enkeltaksjer som du tilfeldigvis leser om i sosiale medier eller nettaviser. Spar gradvis over tid og ikke selg når det faller. Aksjemarkedet svinger, men på lang sikt stiger det. Du taper bare penger hvis du selger når det faller. Det er derfor vi ikke prøver å time markedet, men å spare jevnt og trutt i mange år. Og ikke selge når det faller. Nevnte jeg ikke selg når det faller?

Hvis du har råd til Pepsi Max, har du råd til å investere

Du trenger ikke mye penger for å investere. Du trenger tid og indeksfond. Det handler om å investere litt hver måned i lang tid. Når du sparer i globale indeksfond, investerer du i å eie en bit av de 1000 til 1500 største og mest populære aksjene på verdensbasis. Det er i bedrifter penger egentlig trykkes, og når du investerer i aksjer, får du en bit av det.

Du kan komme i gang med så lite som 100 kroner i måneden. Det første og største globale indeksfondet i Norge, DNB global indeks, hadde 10-årsdag i høst. Gjennomsnittlig årlig avkastning de siste 10 årene er 17 prosent. Det er tragisk at så mange kvinner har gått glipp av rikdommen de kunne plukket med seg herfra, og særlig hvis det skyldes en misforstått oppfatning om at investering er uetisk, for risikabelt eller ikke er for folk flest.

Det har vært et godt tiår på børsen, og det er ikke sikkert at de neste 10 årene blir like fete. Men i snitt kan vi forvente at avkastningen i globale indeksfond vil være mellom 8 og 10 prosent årlig. En hundrelapp i måneden spart i globale indeksfond kan bli til over 20 000 kr på 10 år, og over 200 000 kr på 30 år. 2 500 kr måneden kan bli til over 5 millioner kr på 30 år.

Hvis du fortsatt mener du ikke har råd til å investere, så la meg forklare på en annen måte. Hvis du har råd til Pepsi Max, har du råd til å investere. Hvis du har råd til snus, har du råd til å investere. Hvis du har råd til Netflix, har du råd til å investere.

Når du investerer gjennom en aksjesparekonto, så skatter du ikke av gevinsten før du tar den ut. Det betyr at du kan bytte fond og reinvestere gevinsten helt til du blir mangemillionær.

Investormakt er forbrukermakt 2.0

Når du investerer, bidrar du til å dra verden i den retningen du vil, fordi du kan plassere pengene dine der verdiene dine er. Som investor er du med på å bestemme hvilke bedrifter som skal få penger til å drive og vokse videre. Altså er dette en av de enkleste måtene å påvirke samfunnet, ikke bare i Norge, men på verdensbasis.

At flest mulig investerer, er demokratisering av rikdom. Hvis du vil utjevne forskjeller, så jobb for guds skyld med rentes rente-effekten, ikke mot den.

Du blir ikke grisk, gniten eller ond av rikdom. Mer penger gjør deg til mer av den du allerede er. Mine økonomiske verdier er raushet, bærekraft, minimalisme, opplevelser, ingen kreditt og maks glede. Jo mer penger jeg har, desto mer frihet har jeg til å leve i tråd med mine økonomiske verdier. Jeg kjøper færre, men bedre og mer bærekraftige klær. Jeg har mer å dele med andre, og det gjør jeg med glede. Jeg har mer frihet og makt til å påvirke en endring av «kjøp nå, bekymre deg for å betale senere». Jeg kan investere mer i bærekraftige selskaper for å la pengene mine gjøre en større forskjell.

Du kan bli (mange)millionær

Å si høyt at det er greit å tjene mye, spare mye og investere seg rik, provoserer. Kommentarfeltene i sosiale medier renner over av spy-emojis og sure kommentarer. Det er greit. For mens toppkommentatorer hos nettavisene på Facebook bruker dagene sine på å spre eder og galle i kommentarfeltet, fylles innboksen min av noe annet. Så langt denne høsten har fire kvinner sendt meg melding om at de har kjøpt seg bolig alene, noe de trodde var umulig for dem. Alenemødre blir gjeldfrie og sparer tusenlapper de ikke visste at de hadde hver måned. Det tikker inn med meldinger om gründere som har hatt sitt første år med millionomsetning, råtasser som har forhandlet seg opp i lønn, og kvinner som har startet aksjesparing på en egen konto med navn Rich bitch.

Jeg kommer til å fortsette å snakke mye om penger. Jeg kommer til å fortsette å si at du skal ta deg godt nok betalt til å få en god nok lønn du kan leve godt med. Jeg kommer til å fortsette å si at de fleste av oss kan bli millionærer, og at det gjelder deg også.

Jeg er ikke redd for å snakke om penger. Jeg elsker penger. Det er nemlig ressursen som skal til for å skape en mer bærekraftig, etisk, likestilt og rettferdig verden. Derfor investerer jeg for å bli en rich bitch. Det kan du også.