Solfrid Flateby brenner for å gjøre bedrifter mer verdibaserte.

Hva er egentlig verdibasert ledelse?

Vi spurte eksperten – og fikk svar.

Publisert Sist oppdatert

«Uredd. Fremoverlent. Begeistret.» De fleste bedrifter og organisasjoner definerer verdier de ønsker å stå for. Men hvordan sørge for at verdiene blir mer enn ord på et papir? Ja, hvordan fungerer egentlig verdibasert ledelse i praksis? 

For å få svar på alt vi lurer på, tok vi kontakt med en som kan mer om verdibasert ledelse enn de fleste, nemlig Solfrid Flateby. Hun har lang erfaring fra ulike lederroller, blant annet som HR- og kommunikasjonsdirektør for kjente selskap som Coca-Cola, Reitangruppen og Bavaria Nordic (BMW, MIINI og Porsche), og brenner for å få norske bedrifter til å styre mer verdibasert.

Hvordan vil du beskrive verdibasert ledelse?

– Kort, og litt fleipete sagt, er det jo «ledelse basert på verdier». Det handler om å styre en organisasjon basert på et sett av kjerneverdier som man har blitt enige om, forteller Flateby og fortsetter:

– I stedet for å være drevet kun av regler, mål og resultater, er verdibasert ledelse forankret i et felles sett av prinsipper som definerer hvordan ansatte opptrer og hvordan virksomheten samhandler med kunder, partnere og samfunnet. 

– Verdibasert ledelse henger tett sammen med tillitsbasert ledelse, hvor verdiene er styrende for adferden. Har man sterke og gode verdier, trenger man kanskje ikke for mange prosedyrer, regler, sjekklister, omfattende strategier og så videre. Verdibasert ledelse gjør det mulig å skape en sterk organisasjonskultur, sier Flateby. 

Hva er den største gevinsten med verdibasert ledelse?

– Ansatte opplever større grad av involvering, noe som fører til økt engasjement og lojalitet. Når verdier er godt implementert, blir de en drivkraft for samhold og retning, noe som kan føre til høyere produktivitet, bedre samarbeid og sterkere tilknytning til selskapets misjon. I tillegg bidrar det til et positivt omdømme og kan gi en konkurransefordel i markedet. Kort oppsummert gir det bedre resultater på alle plan, sier hun. 

Hvordan kan ledere sørge for at verdiene til selskapet blir mer enn noen ord på et ark?

Ledere må gå foran som gode eksempler – verdiene må være synlige i både handlinger og beslutninger.

Har du forslag til verktøy som organisasjoner og ledere kan bruke for å omsette ord til handling?

– Det er mange ting en leder kan gjøre, dette mener jeg er de syv viktigste punktene:

  • Verdiene må være relevante og spesifikke. Hvis verdier er for generelle («integritet» eller «kvalitet» for eksempel) risikerer de å bli intetsigende og uten praktisk verdi.

  • Ledere må integrere verdiene i lederskapet sitt og konsekvent referere til verdiene i beslutningsprosesser og kommunikasjon.

  •  Gi ros, belønninger og positive tilbakemeldinger til ansatte som etterlever verdiene i praksis.

  • Verdiene må gjenspeiles i selskapets strategier, KPI-er og målstyring.

  •  La ansatte diskutere og gi eksempler på hvordan verdiene påvirker arbeidet deres og hvordan verdiene kan etterleves.

  •  Ansvarliggjøre ledere på alle nivåer! Verdiene må etterleves fra toppledelsen og nedover, og ledere må holdes ansvarlige for å skape en verdibasert kultur.

  • Verdier bør være formulert slik at de gir mening for både ledelse og ansatte, og ikke krever lange forklaringer.

Er norske ledere gode til å implementere verdier, eller blir det mye skrik og lite ull?

– Norske ledere er generelt gode på å snakke om verdibasert ledelse, men implementeringen varierer. Mange selskaper har veldefinerte verdier, men utfordringen ligger i å sette dem ut i livet. Norge har en relativt flat ledelsesstruktur og en sterk tillitskultur, noe som gir et godt utgangspunkt for verdibasert ledelse, men det krever kontinuerlig innsats og lederne må vise vei.

Har du noen eksempler på selskaper som virkelig har fått til å sette verdier først?

– IKEA og Reitan er selskaper som har klart å omsette verdibasert ledelse til konkrete handlinger: De har verdier som er enkle å forstå, som er godt forankret i historien deres, og som styrer både strategiske valg og daglig drift. Resultatet er lojale ansatte, sterke merkevarer og forretningsmodeller som tåler tidens skiftninger.

– Jeg har jobbet mange år med og for Reitan, deres slagord «Det enkle er ofte det beste» gjennomsyrer alt fra forretningsstrategi til organisasjonskultur, produktutvalg og butikkdrift. I tillegg har Reitan-gruppen har en filosofi om at «mennesket er viktigere enn systemet», sier Flateby og utdyper:

– De mener at gode ledere skaper frihet og ansvar for de ansatte, noe som gir dem eierskap til jobben sin. REMA 1000 bruker en franchise-modell der kjøpmennene eier og driver butikkene sine. Slik sikrer de at verdiene følges opp lokalt, og at hver kjøpmann har en sterk motivasjon for å lykkes. Reitan praktiserer en ledelsesmodell der lederen er til for å støtte sine ansatte, ikke for å detaljstyre dem. Dette skaper en sterk bedriftskultur der ansatte føler seg verdsatt og har stor frihet til å ta ansvar, avslutter Solfrid Flateby. 

Vil du lese mer om verdibasert ledelse? Sjekk ut dette intervjuet med Bente E. Engesland.