Yrja leder podcasten Power Ladies, som løfter frem kvinnelige rollemodeller.

The Utopian Issue
Vår 2022

Tid for raushet

Jeg ønsker meg et samfunn der vi er rausere med hverandre. For å komme dit må vi først lære å være rause mot oss selv.

Publisert

Jeg skulle gjerne sagt at vi befinner oss i raushetens tidsalder. Men vi vet alle at det ikke stemmer. Nedsnakk, trolling, diskriminering og hatefulle ytringer eksisterer fortsatt, og vil sannsynligvis alltid eksistere. Likevel, vi ser at rausheten har begynt å spre seg. Folk er flinkere til å heie på hverandre, løfte hverandre og samarbeide fremfor å konkurrere.

Det er godt å se. Men vi har fortsatt en lang vei å gå. Spesielt når det gjelder rausheten overfor oss selv. Vi er fulle av negative tanker om oss selv. Om at vi ikke er gode nok, vakre nok, smarte nok. At vi ikke fortjener lykke eller suksess.

Alle har godt av å ha en indre kritiker. En stemme som kan veilede, veie for og imot. Men å gi denne stemmen for mye plass kan ha negative følger.

Da jeg tok et oppgjør med min indre kritiker, økte livsgleden min flere hakk. Jeg ble en mer balansert versjon av meg selv, stresset slapp taket og hodet mitt ble et hyggeligere sted å være. Livet ble enklere, rett og slett.

Rausheten min smittet fort over på andre. Hvor god man er seg selv, er nemlig avgjørende for hvordan man behandler de rundt seg. Slutter man å dømme og straffe seg selv, og heller omfavner hele seg som et godt nok menneske, slutter man også å dømme andre. Man begynner å se folk som ekte og sårbare, man ser det vakre i det uperfekte. Og man oppgaver at feil er noe alle gjør, og at det er helt greit. Det viktigste er at vi beveger oss fremover, selv om vi trår feil innimellom.

Når det er sagt, raushet krever trening, som alt annet. Man må lære å akseptere seg selv, begynne å stille opp for seg selv og gradvis bli sin egen bestevenn. Her er noen råd på veien.

5 råd på veien mot raushet

1. Finn heiagjengen din

Alle trenger en heiagjeng. Noen som overdøver den indre kritikeren din, som ser potensialet ditt når du ikke ser det selv. Disse menneskene finnes, du må bare finne dem. Bruk sosiale medier, gå på arrangementer. Vær proaktiv, nysgjerrig og åpen. Hvem vet, kanskje trenger du bare å stikke hodet inn på nabokontoret.

2. Omfavn tankene dine

Vi tenker opptil 60 000 tanker hver dag, hvorav 95 prosent er repetitive og 80 prosent er negative. Negative tanker er uunngåelige, det må du bare akseptere. Start med å kartlegge alt som farer gjennom hodet ditt. Så kan du bestemme deg for hvilke tanker du ønsker å gi oppmerksomhet og jobbe med.

3. Prat positivt

Et positivt språk er essensielt for å skape en rausere kultur. Gi komplimenter til menneskene du omgir deg med og snakk om alt det gode som skjer i hverdagen, uansett hvor lite det måtte virke. Husk også å gi komplimenter til deg selv.

4. Prioriter egenomsorg

Lite søvn og energi er et dårlig utgangspunkt. Raushet krever overskudd. Finn ut hva du trenger av personlig pleie og rutiner å ha det godt med deg selv. For de fleste er nok søvn, et næringsrikt kosthold, fysisk aktivitet og avslappende pauser viktig.

5. Ta ansvar for eget liv

Det er enkelt å ta en offerrolle og skylde på ytre omstendigheter. Men ofte er det oss selv det står på. Vi har makt til å endre hvordan vi føler oss og hvordan vi møter situasjoner. Vi har evnen til å skape muligheter for oss selv og påvirke egen fremtid. Vi bestemmer selv hvordan vi snakker til oss selv og hvem vi omgås. Alt er et valg.

Så hvorfor ikke velge å være raus? Da blir livet mye morsommere. Lykke til og lenge leve rausheten!